Bazalkové a paradajkové pesto
Ingrediencie
Bazalkové pesto | ||
---|---|---|
Bazalka čerstvá | zväzok | |
Cesnak | 2 struky | |
Píniové oriešky | 100g | |
Parmezán | 200g | |
Olivový olej extra panenský | ||
Soľ | morská | |
Paradajkové pesto | ||
Sušené paradajky | 200g | |
Čili papričky | 3 ks malé | |
Píniové oriešky | 2 lyž. | |
Parmezán | 50g | |
Olivy čierne | 20 ks | |
Cesnak | 2 struky | |
Čerstvý tymián | 1/2 zväzku | |
Olivový olej extra panenský | ||
Soľ | morská |
4
Bazalkové pesto:
1. Najskôr na panvici osmažíme píniové oriešky. Keď budú mať zlatohnedú farbu, odložíme ich bokom a necháme vychladnúť.
2. Olúpeme strúčky cesnaku a nožom ich nasekáme najemno. Potom nastrúhame parmezán.
3. Do misy dáme bazalku a trošku olivového oleja, a ručným mixérom zmixujeme na kašu.
4. Pridáme zvyšok surovín a všetko ďalej mixujeme, až získame pastu, ktorá nebude príliš hrubá.
Paradajkové pesto:
1. Zo sušených čili papričiek odstránime semienka, pretože sú príliš štipľavé, a nakrájame sušené paradajky.
2. Na panvici nasucho orestujeme píniové oriešky a necháme ich vychladnúť.
3. Do misy dáme cesnak, orestované píniové oriešky, čili papričky, paradajky, vykôstkované olivy, tymian a syr a všetko zmixujeme ručným mixérom.
4. Po rozmixovaní je pesto hotové a môžeme ho podávať s čerstvými cestovinami.
Tip:
Ak pesto nechceme okamžite podávať, môžeme ho dať do zatváracieho pohárika a zaliať ho trochou olivového oleja. V chladničke takto vydrží asi mesiac.