Bezé s macerovanými jablkami a kakaovým želé
Ingrediencie
Bezé | ↓ | |
---|---|---|
Hladká múka | 20 g | |
Bielky | 80 g | |
Kokos strúhaný | 20 g | |
Macerované jablká: | ↓ | |
Jablka Granny Smith | 500 g | |
Jablká červené | 500 g | |
Cukor | 200 g | |
Voda na sirup | 200 ml | |
Víno biele suché | 100 ml | |
Škorica celá | 0,2 g | |
Klinček celý | 0,2 g | |
Omáčka z granátového jablka: | ↓ | |
Granátové jablko | 150 g | |
Grenadýna | 50 ml | |
Kryštálový cukor | 150 g | |
Voda | 50 ml | |
Kakaové želé: | ↓ | |
Voda | 200 ml | |
Kakao | 50 g | |
Práškový cukor ARO | 50 g | |
Plátková želatina | 50 g |
10 porcií
Príprava bezé (35 minút)
Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh, prisypeme zmiešaný kokos s múkou a ručne zmes premiešame. Hmotu roztriem cez formu na pečiaci papier a tvary posypeme práškovým cukrom. Pečieme v predhriatej rúre na 220°C. Korpus musí zostať biely.
Príprava macerovaných jabĺk (15 minút)
Z cukru, vody a korenia si vyvaríme sirup, ktorý ochutíme citrónovou šťavou a vínom. Sirup precedíme a čiastočne vychladíme. Sirup si rozdelíme do dvoch nádob. Zelené jablká olúpeme, vykrojíme prostriedok, nakrájame ich na presné kocočky veľkosti 1cm a vložíme do sirupu. Červené jablká umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, a zkrojíme tak, aby sme odstránili jadierka. Tieto časti nakrájame na presné, tenké plátky hrubé 3mm a vložíme ich do druhej nádoby so sirupom. Sirupy s jablkami privedieme k varu a potom ich rýchlo schladíme, aby sa jablká nerozvarili.
Príprava kakaového želé (10 minút)
Vo vode rozmiešame kakao, ochutíme cukrom, vyvaríme a časť necháme vychladnúť. Vo vychladnutej tekutine necháme nabobtnať plátkovú želatinu, ktorú následne vmiešame do teplého prevareného kakaa, nalejeme do formy vyloženej potravinovou fóliou do výšky 5 mm a uložíme do chladničky, kde želé stuhne. Najlepšie druhý deň krájame na pravidelné kocočky veľkosti 1cm.
Príprava omáčky (10 minút)
Z Cukru si pripravíme zlatavý karamel, ktorý zalejeme vodou a rozvaríme na hustý sirup. Granátové jablká rozkrojíme, vyberieme zrnká, ktoré vložíme do odšťavňovača a prelisujeme ich na šťavu. Šťavu prilejeme do sirupu a podľa potreby ešte vyvaríme, aby sme mali konzistenciu omáčky. Omáčku dochutíme grenadýnou.
Servírovanie
Najprv si 2/3 taniera pocukrujeme práškovým cukrom. Na tanier k ľavej strane naaranžujeme do tvaru bezé macerované kocočky jabĺk, na ne položíme pocukrované bezé. K zadnej časti bezé; naaranžujeme macerované plátky červeného jablka. V ich línii poskládame kocočky želé. Omáčku do tvaru slzy dáme medzi bezé a plátky jabĺk. Dezert dekorujeme jedlými kvetmi a zrniečkami čerstvého granátového jablka.
Tip:
Tento dezert je jednoduchý svojim zložením, ale veľmi pracný. Je založený na dokonalej presnosti práce.
Kvety karmy sú veľké, preto zdobíme jednotlivými okvetnými lístkami.