Naše potraviny Recepty Bezé s macerovanými jablkami a kakaovým želé
Bezé s macerovanými jablkami a kakaovým želé

Bezé s macerovanými jablkami a kakaovým želé

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu náročná

Ingrediencie

Bezé
Hladká múka 20 g
Bielky 80 g
Kokos strúhaný 20 g
Macerované jablká:
Jablka Granny Smith 500 g
Jablká červené 500 g
Cukor 200 g
Voda na sirup 200 ml
Víno biele suché 100 ml
Škorica celá 0,2 g
Klinček celý 0,2 g
Omáčka z granátového jablka:
Granátové jablko 150 g
Grenadýna 50 ml
Kryštálový cukor 150 g
Voda 50 ml
Kakaové želé:
Voda 200 ml
Kakao 50 g
Práškový cukor ARO 50 g
Plátková želatina 50 g

10 porcií

Príprava bezé (35 minút)

Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh, prisypeme zmiešaný kokos s múkou a ručne zmes premiešame. Hmotu roztriem cez formu na pečiaci papier a tvary posypeme práškovým cukrom. Pečieme v predhriatej rúre na 220°C. Korpus musí zostať biely. 

Príprava macerovaných jabĺk (15 minút)

Z cukru, vody a korenia si vyvaríme sirup, ktorý ochutíme citrónovou šťavou a vínom. Sirup precedíme a čiastočne vychladíme. Sirup si rozdelíme do dvoch nádob. Zelené jablká olúpeme, vykrojíme prostriedok,  nakrájame ich na presné kocočky veľkosti 1cm a vložíme do sirupu. Červené jablká umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, a zkrojíme tak, aby sme odstránili jadierka. Tieto časti nakrájame na presné, tenké plátky hrubé 3mm a vložíme ich do druhej nádoby so sirupom. Sirupy s jablkami privedieme k varu a potom ich rýchlo schladíme, aby sa jablká nerozvarili.

Príprava kakaového želé (10 minút) 

Vo vode rozmiešame kakao, ochutíme cukrom, vyvaríme a časť necháme vychladnúť. Vo vychladnutej tekutine necháme nabobtnať plátkovú želatinu, ktorú následne vmiešame do teplého prevareného kakaa, nalejeme do formy vyloženej potravinovou fóliou do výšky 5 mm a uložíme do chladničky, kde želé stuhne. Najlepšie druhý deň krájame na pravidelné kocočky veľkosti 1cm.

Príprava omáčky (10 minút)

Z Cukru si pripravíme zlatavý karamel, ktorý zalejeme vodou a rozvaríme na hustý sirup. Granátové jablká rozkrojíme, vyberieme zrnká, ktoré vložíme do odšťavňovača a prelisujeme ich na šťavu. Šťavu prilejeme do sirupu a podľa potreby ešte vyvaríme, aby sme mali konzistenciu omáčky. Omáčku dochutíme grenadýnou.

Servírovanie

Najprv si 2/3 taniera pocukrujeme práškovým cukrom. Na tanier k ľavej strane naaranžujeme do tvaru bezé macerované kocočky jabĺk, na ne položíme pocukrované bezé. K zadnej časti bezé; naaranžujeme macerované plátky červeného jablka. V ich línii poskládame kocočky želé. Omáčku do tvaru slzy dáme medzi bezé a plátky jabĺk. Dezert dekorujeme jedlými kvetmi a zrniečkami čerstvého granátového jablka.

Tip:

Tento dezert je jednoduchý svojim zložením, ale veľmi pracný. Je založený na dokonalej presnosti práce.

Kvety karmy sú veľké, preto zdobíme jednotlivými okvetnými lístkami.

Ďalšie recepty

Grilovaný kozí syr s cviklovým pyré a čerstvým špenátom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Hovädzí burger s guacamole

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Limonáda z limetiek a zázvoru

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty