Naše potraviny Recepty Bezé s macerovanými jablkami a kakaovým želé
Bezé s macerovanými jablkami a kakaovým želé

Bezé s macerovanými jablkami a kakaovým želé

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu náročná

Ingrediencie

Bezé
Hladká múka 20 g
Bielky 80 g
Kokos strúhaný 20 g
Macerované jablká:
Jablka Granny Smith 500 g
Jablká červené 500 g
Cukor 200 g
Voda na sirup 200 ml
Víno biele suché 100 ml
Škorica celá 0,2 g
Klinček celý 0,2 g
Omáčka z granátového jablka:
Granátové jablko 150 g
Grenadýna 50 ml
Kryštálový cukor 150 g
Voda 50 ml
Kakaové želé:
Voda 200 ml
Kakao 50 g
Práškový cukor ARO 50 g
Plátková želatina 50 g

10 porcií

Príprava bezé (35 minút)

Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh, prisypeme zmiešaný kokos s múkou a ručne zmes premiešame. Hmotu roztriem cez formu na pečiaci papier a tvary posypeme práškovým cukrom. Pečieme v predhriatej rúre na 220°C. Korpus musí zostať biely. 

Príprava macerovaných jabĺk (15 minút)

Z cukru, vody a korenia si vyvaríme sirup, ktorý ochutíme citrónovou šťavou a vínom. Sirup precedíme a čiastočne vychladíme. Sirup si rozdelíme do dvoch nádob. Zelené jablká olúpeme, vykrojíme prostriedok,  nakrájame ich na presné kocočky veľkosti 1cm a vložíme do sirupu. Červené jablká umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, a zkrojíme tak, aby sme odstránili jadierka. Tieto časti nakrájame na presné, tenké plátky hrubé 3mm a vložíme ich do druhej nádoby so sirupom. Sirupy s jablkami privedieme k varu a potom ich rýchlo schladíme, aby sa jablká nerozvarili.

Príprava kakaového želé (10 minút) 

Vo vode rozmiešame kakao, ochutíme cukrom, vyvaríme a časť necháme vychladnúť. Vo vychladnutej tekutine necháme nabobtnať plátkovú želatinu, ktorú následne vmiešame do teplého prevareného kakaa, nalejeme do formy vyloženej potravinovou fóliou do výšky 5 mm a uložíme do chladničky, kde želé stuhne. Najlepšie druhý deň krájame na pravidelné kocočky veľkosti 1cm.

Príprava omáčky (10 minút)

Z Cukru si pripravíme zlatavý karamel, ktorý zalejeme vodou a rozvaríme na hustý sirup. Granátové jablká rozkrojíme, vyberieme zrnká, ktoré vložíme do odšťavňovača a prelisujeme ich na šťavu. Šťavu prilejeme do sirupu a podľa potreby ešte vyvaríme, aby sme mali konzistenciu omáčky. Omáčku dochutíme grenadýnou.

Servírovanie

Najprv si 2/3 taniera pocukrujeme práškovým cukrom. Na tanier k ľavej strane naaranžujeme do tvaru bezé macerované kocočky jabĺk, na ne položíme pocukrované bezé. K zadnej časti bezé; naaranžujeme macerované plátky červeného jablka. V ich línii poskládame kocočky želé. Omáčku do tvaru slzy dáme medzi bezé a plátky jabĺk. Dezert dekorujeme jedlými kvetmi a zrniečkami čerstvého granátového jablka.

Tip:

Tento dezert je jednoduchý svojim zložením, ale veľmi pracný. Je založený na dokonalej presnosti práce.

Kvety karmy sú veľké, preto zdobíme jednotlivými okvetnými lístkami.

Ďalšie recepty

Kuracie krídelká pečené na pive

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Truffles

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tartaletky

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty