Dukátové buchtičky so šodó
Ingrediencie
Čerstvé droždie | 45 g | |
---|---|---|
Kryštálový cukor | 150 g | |
Tami mlieko 1,5 % | 750 ml | |
Hladká múka | 1200 g | |
Vajcia | 3 ks | |
Citrón na kôru | 60 g | |
Soľ Maldon | 20 g | |
Maslo | 350 g | |
Žĺtky | 170 g | |
Cukor krupica | 200 g | |
Víno biele suché | 800 ml | |
Čerstvá vanilka | 1 ks |
10 porcií
Výrobný postup
Pripravíme si kvások z droždia, trochu múky, časť cukru a kvapku vlažného mlieka.
Múku premiešame spolu s cukrom, soľou, citrónovou kôrou. Potom pridáme vajce, vykysnutý kvások, vlažné mlieko, 1/2 dávky rozpusteného masla a vypracujeme hladké, vláčné cesto, ktoré necháme vykysnúť prikryté pod utierkou.
Žĺtky rozšľaháme s práškovým cukrom, zalejeme vínom, a za stáleho šľahania nahrievame vo vodnom kúpeli alebo na pare, do zhustnutia. Do hotového krému vmiešame zrnká vanilky. Nahrievame na jemnej pare, aby sa nám žĺtka nezrazili.
Servírovanie
Po upečení ,buchty od seba oddelíme, posypeme práškovým cukrom a na vyhriatom tanieri ich podlejeme pripraveným šodó.
Tip:
Krém pripravujte po menších dávkach, pretože rýchlo stráca "kyprosť a nadýchanosť".
Veľmi často sa šodó zamieňa za vanilkový krém, ktorý sa pripravuje z krémového prášku, mlieka, cukru, a nakoniec sa vmiešajú žĺtky. Celé je možné dochutiť "tuzemákom".
Správný stupeň pre pečenie buchiet sa pozná vpichnutím suchej špajdle do upečeného cesta. Na špajdľu sa nesmie cesto nalepiť.