Naše potraviny Recepty Dukátové buchtičky so šodó
Dukátové buchtičky so šodó

Dukátové buchtičky so šodó

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Čerstvé droždie 45 g
Kryštálový cukor 150 g
Tami mlieko 1,5 % 750 ml
Hladká múka 1200 g
Vajcia 3 ks
Citrón na kôru 60 g
Soľ Maldon 20 g
Maslo 350 g
Žĺtky 170 g
Cukor krupica 200 g
Víno biele suché 800 ml
Čerstvá vanilka 1 ks

10 porcií

Výrobný postup

Pripravíme si kvások z droždia, trochu múky, časť cukru a kvapku vlažného mlieka.
Múku premiešame spolu s cukrom, soľou, citrónovou kôrou. Potom pridáme vajce, vykysnutý kvások, vlažné mlieko, 1/2 dávky rozpusteného masla a vypracujeme hladké, vláčné cesto, ktoré necháme vykysnúť prikryté pod utierkou.
Žĺtky rozšľaháme s práškovým cukrom, zalejeme vínom, a za stáleho  šľahania nahrievame vo vodnom kúpeli alebo na pare, do zhustnutia. Do hotového krému vmiešame zrnká vanilky. Nahrievame na jemnej pare, aby sa nám žĺtka nezrazili.

Servírovanie

Po upečení ,buchty od seba oddelíme, posypeme práškovým cukrom a na vyhriatom tanieri ich podlejeme pripraveným šodó.

Tip:

Krém pripravujte po menších dávkach, pretože rýchlo stráca "kyprosť a nadýchanosť".
Veľmi často sa šodó zamieňa za vanilkový krém, ktorý sa pripravuje z krémového prášku, mlieka, cukru, a nakoniec sa vmiešajú žĺtky. Celé je možné dochutiť "tuzemákom".
Správný stupeň pre pečenie buchiet sa pozná vpichnutím suchej špajdle do upečeného cesta. Na špajdľu sa nesmie cesto nalepiť.

Ďalšie recepty

Tekvicovo-ricottové gnocchi so šalviovým maslom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Losos s kuskusovym šalatom "Tabbouleh"

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Medovník

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty