Flank steak s baklažánovým pyré - Môj obchod
Naše potraviny Recepty Flank steak s baklažánovým pyré
Flank steak s baklažánovým pyré

Flank steak s baklažánovým pyré

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Hovädzí flank steak U.S. 2 000 g
Olivový olej extra panenský 100 ml
Soľ Maldon 20 g
Baklažánové pyré
Baklažán 1 500 g
Zemiaky, varný typ C 500 g
Maslo 100 g
Soľ Maldon 20 g
Cesnak čerstvý, český 40 g
Smotana 30 % 100 g
Hrubozrnná soľ 500 g
Šalátik
Šalát dubový list 6 g
Čakanka žltá 100 g
Citrón 50 g
Cukor trstinový 30 g
Rukola 100 g

10 porcí

Príprava pyré
Umyté baklažány pozdĺž prekrojíme, osolíme a potrieme olúpaným, nastrúhaným cesnakom. Umyté zemiaky a prepolené baklažány dáme do pekáča s hrubozrnnou soľou a pečieme domäkka. Zemiaky i baklažány vydlabeme, pridáme prevarenú smotanu a spoločne za tepla rozmixujeme do hladka. Ochutíme soľou a nakoniec zjemníme vmiešaním mäkkého masla. Upečenú šupku baklažánu pokrájame na maličké kocočky a použijeme ju ako vložku do pyré.

Príprava šalátu
Umyté šaláty natrháme na stredne veľké kusy. Z citrónovej šťavy, cukru, olivového oleja a soli si v miske vyšľaháme metličkou emulziu. Touto emulziou ochutíme tesne pred podávaním listové šalátiky.

Príprava mäsa
Flank U.S. vyberieme z fólie, osušíme papierovou utierkou a na suchej panvici opečieme zo všetkých strán, len aby sa zatiahli povrchové bielkoviny. Správnu teplotu panvice skontrolujeme dlaňou nad panvicou, musí z nej sálať teplo. Akonáhle máme mäso opečené, stiahneme panvicu z platne, pridáme veľkú lyžicu zmäknutého masla a osolíme ho soľou Maldon. Maslo nám začne peniť, farbiť sa dohneda a intenzívne voňať. Veľkou lyžicou naberáme maslo a niekoľkokrát tak prelievame cez opečený flank. Potom presunieme flank na pekáč s mriežkou a dopekáme ho v predom vyhriatej trúbe na 150 °C cca 10 minút. Tlakom prsta na mäso skontrolujeme stupeň prepečenia. Mäso musí pružiť, nesmie byť pevné. Po upečení ho necháme ešte  aspoň 5 minút odpočinúť, aby nám šťava nevytiekla na podložku po rozkrojení.

Servírovanie

Najprv dáme na nahriaty tanier baklažánové pyré a pomocou lyžice ho pekne roztiahneme do slzy či iného tvaru. Flank steak nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a posypeme soľou Maldon. Pokrm doplníme ochuteným listovým šalátikom.

Tip:

Listové šaláty nekrájame, ale smerom od rebra trháme. Šalát tak ostane krehký.
Zo špeciálneho steakového mäsa sa neodstraňuje tuk, pretože je dôležitou chuťovou súčasťou mäsa.
Prepečené mäso je tuhé a húževnaté, a tak ho pripravujeme v škále stupňa prepečenia od rare do medium well.

Ďalšie recepty

Jablkové kapsy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilovaný hermelín

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tatarák z lososa

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty