Grilované bravčové rebierka s ananásovo-mangovým chutney a pečenými zemiačikmi - Môj obchod
Naše potraviny Recepty Grilované bravčové rebierka s ananásovo-mangovým chutney a pečenými zemiačikmi
Grilované bravčové rebierka s ananásovo-mangovým chutney a pečenými zemiačikmi

Grilované bravčové rebierka s ananásovo-mangovým chutney a pečenými zemiačikmi

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Mäso:
Bravčové rebrá 2 400 g
Cibuľa žltá 150 g
Mrkva 120 g
Cesnak 50 g
Zeler buľvový 120 g
Čierne korenie celé 1 g
Nové korenie celé 1 g
Bobkový list 1 g
Soľ kamenná 30 g
Chilli paprička, čerstvá 20 g
Marináda:
Drvené paradajky 500 g
Cesnak 70 g
Med 100 g
Chilli paprička, čerstvá 20 g
Slnečnicový olej ARO 100 g
Soľ kamenná 15 g
Chutney:
Mango čerstvé 300 g
Ananás čerstvý 300 g
Cukor trstinový 100 g
Víno biele suché 100 g
Chilli paprička, čerstvá 10 g
Zemiakový škrob 2 g
Soľ kamenná 1 g
Koriander čerstvý 10 g
Pečené zemiaky:
Zemiaky grenaile 1 500 g
Soľ kamenná 30 g
Slnečnicový olej ARO 50 g
Petržlenová vňať 30 g

10 porcí

Príprava rebierok (cca 120 minút) 
Do hrnca dáme očistenú, na hrubé kusy nakrájanú zeleninu, cibuľu, cesnak, ochutíme soľou, pridáme celé korenie a feferonky. Privedieme k varu, vložíme umyté rebrá, prikryjeme pokrievkou a varíme domäkka. Uvarené rebrá vyberieme, vytiahneme každú druhú kosť a za kosťou nakrájame na jednotlivé porcie. 

Príprava marinády (cca 10 minút)
Vezmeme misku, rozmixujeme v nej drvené paradajky, feferonku a olúpaný cesnak. Pridáme med, soľ, olej, poriadne premiešame a ochutnáme. Marináda musí mať silnú chuť, aby dobre ochutila rebrá. Hotovú marinádu nalejeme na ešte teplé rebrá a necháme ich minimálne 3 hodiny marinovať. Potom ich vyberieme z marinády, nakrájame na porcie a na grilovacej panvici grilujeme na farbu a do prehriatia. Keď sú rebrá príliž vysoké, po ogrilovaní ich je možno prehriať ešte v trúbe.

Príprava zemiakov (cca 25 minút)
Dôkladne umyté zemiaky pokrájame na kúsky asi 4 cm veľké. Premiešame s trochou oleja a dáme do pekáča piecť na 170 °C asi 20 minút, pokiaľ nebudú zemiaky mäkké a upečené. Po upečení osolíme a opopríme čerstvo mletým čiernym korením a servírujeme ich.

Príprava chutney (cca 20 minút)
Olúpané mango a ananás nakrájame na kocky asi 1 cm veľké. Na panvici zvaríme cukor s bielym vínom do sirupovitej konzistencie. Prisypeme ovocie, na malé kocočky nakrájané chilli papričky a varíme na skus. Podľa obsahu vody v ovocí zahustíme  rozmiešaným škrobom v troške vody a krátko zavaríme.  Chutney musí mať kašovitú konzistenciu s kúskami ovocia. Potom ho dochutíme soľou, nasekaným koriandrom a necháme vychladnúť.

Tip:

Rebierka je lepšie najprv uvarit v pikantne ochutenom náleve a potom ich za tepla okoreniť a nechať vychladnúť, až potom ich grilujte. Docielite tým väčšej krehkosti, lepšieho prieniku chuti koreniacej marinády a následného ľahšieho grilovania do chrumkava.
Malú časť marinády je lepšie si nechať pred samotným naložením mäsa a použiť ju až pri expedícii na potieranie mäsa.
K príprave chutney je dobré použiť suché biele víno, pretože sladkosť dodá použitý cukor a ovocie.
Chutney pripravujeme z ovocia, zeleniny alebo aj ich vzájomnou kombináciou. Vždy musí byť  výrazné s nakyslo nasladlou chuťou.  Pri príprave prevažne používame i bylinky, citrusové štavy, octy a rôzne druhy korenia.

Ďalšie recepty

Zapekané kuracie stehná

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilované špízy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Šošovicová polievka s párkom

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty