Naše potraviny Recepty Grilované bravčové rebierka s ananásovo-mangovým chutney a pečenými zemiačikmi
Grilované bravčové rebierka s ananásovo-mangovým chutney a pečenými zemiačikmi

Grilované bravčové rebierka s ananásovo-mangovým chutney a pečenými zemiačikmi

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Mäso:
Bravčové rebrá 2 400 g
Cibuľa žltá 150 g
Mrkva 120 g
Cesnak 50 g
Zeler buľvový 120 g
Čierne korenie celé 1 g
Nové korenie celé 1 g
Bobkový list 1 g
Soľ kamenná 30 g
Chilli paprička, čerstvá 20 g
Marináda:
Drvené paradajky 500 g
Cesnak 70 g
Med 100 g
Chilli paprička, čerstvá 20 g
Slnečnicový olej ARO 100 g
Soľ kamenná 15 g
Chutney:
Mango čerstvé 300 g
Ananás čerstvý 300 g
Cukor trstinový 100 g
Víno biele suché 100 g
Chilli paprička, čerstvá 10 g
Zemiakový škrob 2 g
Soľ kamenná 1 g
Koriander čerstvý 10 g
Pečené zemiaky:
Zemiaky grenaile 1 500 g
Soľ kamenná 30 g
Slnečnicový olej ARO 50 g
Petržlenová vňať 30 g

10 porcí

Príprava rebierok (cca 120 minút) 
Do hrnca dáme očistenú, na hrubé kusy nakrájanú zeleninu, cibuľu, cesnak, ochutíme soľou, pridáme celé korenie a feferonky. Privedieme k varu, vložíme umyté rebrá, prikryjeme pokrievkou a varíme domäkka. Uvarené rebrá vyberieme, vytiahneme každú druhú kosť a za kosťou nakrájame na jednotlivé porcie. 

Príprava marinády (cca 10 minút)
Vezmeme misku, rozmixujeme v nej drvené paradajky, feferonku a olúpaný cesnak. Pridáme med, soľ, olej, poriadne premiešame a ochutnáme. Marináda musí mať silnú chuť, aby dobre ochutila rebrá. Hotovú marinádu nalejeme na ešte teplé rebrá a necháme ich minimálne 3 hodiny marinovať. Potom ich vyberieme z marinády, nakrájame na porcie a na grilovacej panvici grilujeme na farbu a do prehriatia. Keď sú rebrá príliž vysoké, po ogrilovaní ich je možno prehriať ešte v trúbe.

Príprava zemiakov (cca 25 minút)
Dôkladne umyté zemiaky pokrájame na kúsky asi 4 cm veľké. Premiešame s trochou oleja a dáme do pekáča piecť na 170 °C asi 20 minút, pokiaľ nebudú zemiaky mäkké a upečené. Po upečení osolíme a opopríme čerstvo mletým čiernym korením a servírujeme ich.

Príprava chutney (cca 20 minút)
Olúpané mango a ananás nakrájame na kocky asi 1 cm veľké. Na panvici zvaríme cukor s bielym vínom do sirupovitej konzistencie. Prisypeme ovocie, na malé kocočky nakrájané chilli papričky a varíme na skus. Podľa obsahu vody v ovocí zahustíme  rozmiešaným škrobom v troške vody a krátko zavaríme.  Chutney musí mať kašovitú konzistenciu s kúskami ovocia. Potom ho dochutíme soľou, nasekaným koriandrom a necháme vychladnúť.

Tip:

Rebierka je lepšie najprv uvarit v pikantne ochutenom náleve a potom ich za tepla okoreniť a nechať vychladnúť, až potom ich grilujte. Docielite tým väčšej krehkosti, lepšieho prieniku chuti koreniacej marinády a následného ľahšieho grilovania do chrumkava.
Malú časť marinády je lepšie si nechať pred samotným naložením mäsa a použiť ju až pri expedícii na potieranie mäsa.
K príprave chutney je dobré použiť suché biele víno, pretože sladkosť dodá použitý cukor a ovocie.
Chutney pripravujeme z ovocia, zeleniny alebo aj ich vzájomnou kombináciou. Vždy musí byť  výrazné s nakyslo nasladlou chuťou.  Pri príprave prevažne používame i bylinky, citrusové štavy, octy a rôzne druhy korenia.

Ďalšie recepty

Tekvicovo-ricottové gnocchi so šalviovým maslom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Losos s kuskusovym šalatom "Tabbouleh"

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Medovník

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty