Naše potraviny Recepty Grilovaný kurací steak s hummusom a šalátom tabouleh
Grilovaný kurací steak s hummusom a šalátom tabouleh

Grilovaný kurací steak s hummusom a šalátom tabouleh

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Steak:
Kurací vrchný stehenný plátok s kožou 1 500 g
Olivový olej extra panenský 100 g
Soľ morská 3 g
Hummus:
Cícer 500 g
Sezamová pasta Tahin 100 g
Citrón na šťavu 75 g
Cesnak 20 g
Olivový olej extra panenský 50 g
Čierne korenie celé 1 g
Soľ kamenná 10 g
Šalát Tabouleh:
Bulgur 250 g
Zeleninový vývar, vlastná výroba 400 g
Olivový olej extra panenský 40 g
Citrón na šťavu 50 g
Petržlenová vňať 300 g
Paradajky 500 g
Cibuľa červená 50 g
Mäta čerstvá 30 g

10 porcí

Kuracie steaky
Kuracie steaky si rozložíme na gastronádobu s papierovou utierkou a necháme ich „vydýchať“ . Tesne pred pečením ich potrieme olivovým olejom a opečieme ich kožou dole dochrumkava. Potom ich obrátime a ešte krátko opečieme. Steak nesmie byť vysušený. Po opečení steaky osolíme vločkovou soľou, znova pokvapkáme olivovým olejom a servírujeme.

Príprava hummusu
Cícer preberieme, prepláchneme a zalejeme vodou. Namočením cíceru skrátime dobu varenia. Následne cícer varíme domäkka. Po zavarení sa z cíceru uvoľnia bielkoviny a na povrchu vytvoria penu, ktorú naberačkou zbierame, pretože ovplyvnia celkovú chuť cíceru. Po uvarení si malú misku cíceru dáme na stranu a použijeme ho na dekoráciu servírovaných pokrmov. Zvyšný cícer potom preložíme do nádoby, pridáme prekrojený cesnak, soľ, pastu Tahin, olej, čerstvo namleté čierne korenie a citrónovú šťavu. Všetko vymixujeme do hladkej konzistencie.

Príprava bulguru
Ochutený zeleninový vývar s olivovým olejom privedieme k varu, pridáme bulgur a asi 2 minúty varíme. Potom nádobu s bulgurom odstránime z príkonu tepla, priklopíme pokrievkou a necháme asi 30 minút spariť. Potom premiešame dvojzubou mäsovou vidličkou a necháme schladnúť.

Príprava šalátu Tabouleh
Najprv si sparíme paradajky vo vriacej vode, ihneď ich preložíme do ľadovej vody a celé olúpeme. Olúpané paradajky prekrojíme na štvrtinky, vykrojíme jadrinec a výrezky nakrájame na pravidelné kocočky 5 mm veľké. Umytú petržlenovú vňať a mätu usušíme,  otrháme lístky a tie nakrájame ostrým nožom na jemné rezančeky. Olúpanú červenú cibuľu nakrájame na pravidelné kocočky 2 mm veľké. Do misy vložíme bulgur, kocočky paradajok, rezančeky petržlenovej vňate a mäty, soľ a všetko ľahko premiešame.

Príprava citrónu
Umyté citróny prekrojíme na polovičky a pečieme ich na pečiacom papieri. Pri servírovaní ich priložíme k pokrmu.

Servírovanie

Na tanier  na ľavú stranu rozotrieme hummus, ktorý pokvapkáme olivovým olejom. Na pravú stranu na hummus preložíme Tabouleh. Dochrumkava upečené steaky naaranžujeme na Tabouleh. Uvareným cícerom a opečeným citrónom doplníme celý pokrm.

Ďalšie recepty

Figový džem s pomarančom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Sorbet melónový

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zemiakový šalát s červenou repou

Doba prípravy 30 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty