Grilovaný kurací steak s hummusom a šalátom tabouleh
Ingrediencie
Steak: | ↓ | |
---|---|---|
Kurací vrchný stehenný plátok s kožou | 1 500 g | |
Olivový olej extra panenský | 100 g | |
Soľ morská | 3 g | |
Hummus: | ↓ | |
Cícer | 500 g | |
Sezamová pasta Tahin | 100 g | |
Citrón na šťavu | 75 g | |
Cesnak | 20 g | |
Olivový olej extra panenský | 50 g | |
Čierne korenie celé | 1 g | |
Soľ kamenná | 10 g | |
Šalát Tabouleh: | ↓ | |
Bulgur | 250 g | |
Zeleninový vývar, vlastná výroba | 400 g | |
Olivový olej extra panenský | 40 g | |
Citrón na šťavu | 50 g | |
Petržlenová vňať | 300 g | |
Paradajky | 500 g | |
Cibuľa červená | 50 g | |
Mäta čerstvá | 30 g |
10 porcí
Kuracie steaky
Kuracie steaky si rozložíme na gastronádobu s papierovou utierkou a necháme ich „vydýchať“ . Tesne pred pečením ich potrieme olivovým olejom a opečieme ich kožou dole dochrumkava. Potom ich obrátime a ešte krátko opečieme. Steak nesmie byť vysušený. Po opečení steaky osolíme vločkovou soľou, znova pokvapkáme olivovým olejom a servírujeme.
Príprava hummusu
Cícer preberieme, prepláchneme a zalejeme vodou. Namočením cíceru skrátime dobu varenia. Následne cícer varíme domäkka. Po zavarení sa z cíceru uvoľnia bielkoviny a na povrchu vytvoria penu, ktorú naberačkou zbierame, pretože ovplyvnia celkovú chuť cíceru. Po uvarení si malú misku cíceru dáme na stranu a použijeme ho na dekoráciu servírovaných pokrmov. Zvyšný cícer potom preložíme do nádoby, pridáme prekrojený cesnak, soľ, pastu Tahin, olej, čerstvo namleté čierne korenie a citrónovú šťavu. Všetko vymixujeme do hladkej konzistencie.
Príprava bulguru
Ochutený zeleninový vývar s olivovým olejom privedieme k varu, pridáme bulgur a asi 2 minúty varíme. Potom nádobu s bulgurom odstránime z príkonu tepla, priklopíme pokrievkou a necháme asi 30 minút spariť. Potom premiešame dvojzubou mäsovou vidličkou a necháme schladnúť.
Príprava šalátu Tabouleh
Najprv si sparíme paradajky vo vriacej vode, ihneď ich preložíme do ľadovej vody a celé olúpeme. Olúpané paradajky prekrojíme na štvrtinky, vykrojíme jadrinec a výrezky nakrájame na pravidelné kocočky 5 mm veľké. Umytú petržlenovú vňať a mätu usušíme, otrháme lístky a tie nakrájame ostrým nožom na jemné rezančeky. Olúpanú červenú cibuľu nakrájame na pravidelné kocočky 2 mm veľké. Do misy vložíme bulgur, kocočky paradajok, rezančeky petržlenovej vňate a mäty, soľ a všetko ľahko premiešame.
Príprava citrónu
Umyté citróny prekrojíme na polovičky a pečieme ich na pečiacom papieri. Pri servírovaní ich priložíme k pokrmu.
Servírovanie
Na tanier na ľavú stranu rozotrieme hummus, ktorý pokvapkáme olivovým olejom. Na pravú stranu na hummus preložíme Tabouleh. Dochrumkava upečené steaky naaranžujeme na Tabouleh. Uvareným cícerom a opečeným citrónom doplníme celý pokrm.