Naše potraviny Recepty Grilovaný kurací steak s hummusom a šalátom tabouleh
Grilovaný kurací steak s hummusom a šalátom tabouleh

Grilovaný kurací steak s hummusom a šalátom tabouleh

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Steak:
Kurací vrchný stehenný plátok s kožou 1 500 g
Olivový olej extra panenský 100 g
Soľ morská 3 g
Hummus:
Cícer 500 g
Sezamová pasta Tahin 100 g
Citrón na šťavu 75 g
Cesnak 20 g
Olivový olej extra panenský 50 g
Čierne korenie celé 1 g
Soľ kamenná 10 g
Šalát Tabouleh:
Bulgur 250 g
Zeleninový vývar, vlastná výroba 400 g
Olivový olej extra panenský 40 g
Citrón na šťavu 50 g
Petržlenová vňať 300 g
Paradajky 500 g
Cibuľa červená 50 g
Mäta čerstvá 30 g

10 porcí

Kuracie steaky
Kuracie steaky si rozložíme na gastronádobu s papierovou utierkou a necháme ich „vydýchať“ . Tesne pred pečením ich potrieme olivovým olejom a opečieme ich kožou dole dochrumkava. Potom ich obrátime a ešte krátko opečieme. Steak nesmie byť vysušený. Po opečení steaky osolíme vločkovou soľou, znova pokvapkáme olivovým olejom a servírujeme.

Príprava hummusu
Cícer preberieme, prepláchneme a zalejeme vodou. Namočením cíceru skrátime dobu varenia. Následne cícer varíme domäkka. Po zavarení sa z cíceru uvoľnia bielkoviny a na povrchu vytvoria penu, ktorú naberačkou zbierame, pretože ovplyvnia celkovú chuť cíceru. Po uvarení si malú misku cíceru dáme na stranu a použijeme ho na dekoráciu servírovaných pokrmov. Zvyšný cícer potom preložíme do nádoby, pridáme prekrojený cesnak, soľ, pastu Tahin, olej, čerstvo namleté čierne korenie a citrónovú šťavu. Všetko vymixujeme do hladkej konzistencie.

Príprava bulguru
Ochutený zeleninový vývar s olivovým olejom privedieme k varu, pridáme bulgur a asi 2 minúty varíme. Potom nádobu s bulgurom odstránime z príkonu tepla, priklopíme pokrievkou a necháme asi 30 minút spariť. Potom premiešame dvojzubou mäsovou vidličkou a necháme schladnúť.

Príprava šalátu Tabouleh
Najprv si sparíme paradajky vo vriacej vode, ihneď ich preložíme do ľadovej vody a celé olúpeme. Olúpané paradajky prekrojíme na štvrtinky, vykrojíme jadrinec a výrezky nakrájame na pravidelné kocočky 5 mm veľké. Umytú petržlenovú vňať a mätu usušíme,  otrháme lístky a tie nakrájame ostrým nožom na jemné rezančeky. Olúpanú červenú cibuľu nakrájame na pravidelné kocočky 2 mm veľké. Do misy vložíme bulgur, kocočky paradajok, rezančeky petržlenovej vňate a mäty, soľ a všetko ľahko premiešame.

Príprava citrónu
Umyté citróny prekrojíme na polovičky a pečieme ich na pečiacom papieri. Pri servírovaní ich priložíme k pokrmu.

Servírovanie

Na tanier  na ľavú stranu rozotrieme hummus, ktorý pokvapkáme olivovým olejom. Na pravú stranu na hummus preložíme Tabouleh. Dochrumkava upečené steaky naaranžujeme na Tabouleh. Uvareným cícerom a opečeným citrónom doplníme celý pokrm.

Ďalšie recepty

Jablkové kapsy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilovaný hermelín

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tatarák z lososa

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty