Naše potraviny Recepty Hovädzie na smotane s brusnicami
Hovädzie na smotane s brusnicami

Hovädzie na smotane s brusnicami

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Pomaranč 3 ks
Bobkový list 0,25 g
Vinný ocot 400 ml
Cukor trstinový 500 g
Soľ Maldon 150 g
Hovädzí vývar 1 ks
Smotana na šľahanie 300 g
Maslo 100 g
Petržlenová vňať 200 g
Brusnice 50 g
Citrón 3 ks
Hořčica plnotučná 100 ml
Čierne korenie celé 20 g
Nové korenie celé 10 g
Slanina 200 g
Hovädzie pliecko 1300 g
Slanina anglická 200 g
Slnečnicový olej Flower 250 ml
Mrkva 300 g
Petržlen 10 g

10 porcií

Mäso

Mäso nakrájame na plátky 1-2 cm vysoké a následne ich opečieme na suchej rozehriatej panvici dozlatova z oboch strán. Do panvici s mäsom pridáme lyžicu masla, štipku soli a odstavíme z tepla. Maslom chvíľku prelievame mäso, aby sa nám ochutilo a zatiahlo úplne, až do vlákien. Mäso vyberieme z panvice a dopečieme ako steak dorúžova v rozohriatej rúre. Udržujeme pri teplote 65°C a necháme tak odležať min. 10 min. Potom plátky nakrájame na tanier, kde dosolíme a okoreníme! Výpek použijeme k príprave omáčky.

 

Zeleninový základ

Medzitím sme koreňovú zeleninu nakrájali nadrobno (malú časť zeleniny v celku odložíme na pozdejšie), opražíme ju na slanine ľahko dozlatova. Pridáme soľ, cukor, celé korenie. Cukor necháme jemne  zkaramelizovať s horčicou a brusnicami.  Zalejeme vinným octom, necháme čiastočne odpariť a až v tomto momente zalejeme pripraveným vývarom. Zavaríme, dochutíme a varíme zeleninu domäkka.

Omáčka

Zeleninový základ zcedíme a  mäkkú zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenciu omáčky upravíme podľa chuti vývarom a smotanou. Na dochutenie omáčky použijeme citrónovú a pomarančovú šťavu. Nakoniec zjemníme omáčku maslom.

Servírovanie

Sviečkovú omáčku s pečeným mäsom podávame s parenou domácou knedľou, brusnicami a vyšľahanou smotanou. Môžeme pridať koreňovú zeleninu nakrájanú na jemné kocky, ktorú sme si sparili vo vývare a orestovali spolu so slaninou a s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Ďalšie recepty

Tekvicovo-ricottové gnocchi so šalviovým maslom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Losos s kuskusovym šalatom "Tabbouleh"

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Medovník

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty