Naše potraviny Recepty Hovädzie na smotane s brusnicami
Hovädzie na smotane s brusnicami

Hovädzie na smotane s brusnicami

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Pomaranč 3 ks
Bobkový list 0,25 g
Vinný ocot 400 ml
Cukor trstinový 500 g
Soľ Maldon 150 g
Hovädzí vývar 1 ks
Smotana na šľahanie 300 g
Maslo 100 g
Petržlenová vňať 200 g
Brusnice 50 g
Citrón 3 ks
Hořčica plnotučná 100 ml
Čierne korenie celé 20 g
Nové korenie celé 10 g
Slanina 200 g
Hovädzie pliecko 1300 g
Slanina anglická 200 g
Slnečnicový olej Flower 250 ml
Mrkva 300 g
Petržlen 10 g

10 porcií

Mäso

Mäso nakrájame na plátky 1-2 cm vysoké a následne ich opečieme na suchej rozehriatej panvici dozlatova z oboch strán. Do panvici s mäsom pridáme lyžicu masla, štipku soli a odstavíme z tepla. Maslom chvíľku prelievame mäso, aby sa nám ochutilo a zatiahlo úplne, až do vlákien. Mäso vyberieme z panvice a dopečieme ako steak dorúžova v rozohriatej rúre. Udržujeme pri teplote 65°C a necháme tak odležať min. 10 min. Potom plátky nakrájame na tanier, kde dosolíme a okoreníme! Výpek použijeme k príprave omáčky.

 

Zeleninový základ

Medzitím sme koreňovú zeleninu nakrájali nadrobno (malú časť zeleniny v celku odložíme na pozdejšie), opražíme ju na slanine ľahko dozlatova. Pridáme soľ, cukor, celé korenie. Cukor necháme jemne  zkaramelizovať s horčicou a brusnicami.  Zalejeme vinným octom, necháme čiastočne odpariť a až v tomto momente zalejeme pripraveným vývarom. Zavaríme, dochutíme a varíme zeleninu domäkka.

Omáčka

Zeleninový základ zcedíme a  mäkkú zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenciu omáčky upravíme podľa chuti vývarom a smotanou. Na dochutenie omáčky použijeme citrónovú a pomarančovú šťavu. Nakoniec zjemníme omáčku maslom.

Servírovanie

Sviečkovú omáčku s pečeným mäsom podávame s parenou domácou knedľou, brusnicami a vyšľahanou smotanou. Môžeme pridať koreňovú zeleninu nakrájanú na jemné kocky, ktorú sme si sparili vo vývare a orestovali spolu so slaninou a s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Ďalšie recepty

Treska v pikantnom cestíčku s koriandrovým dipom

Doba prípravy 30 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zemiakové knedličky plnené údeným mäsom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Kuracie prsia so špargľou, holandskou omáčkou a zemiakovým fondánom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty