Hovädzie na smotane s brusnicami
Ingrediencie
Pomaranč | 3 ks | |
---|---|---|
Bobkový list | 0,25 g | |
Vinný ocot | 400 ml | |
Cukor trstinový | 500 g | |
Soľ Maldon | 150 g | |
Hovädzí vývar | 1 ks | |
Smotana na šľahanie | 300 g | |
Maslo | 100 g | |
Petržlenová vňať | 200 g | |
Brusnice (kompót) | 50 g | |
Citrón | 3 ks | |
Hořčica plnotučná | 100 ml | |
Čierne korenie celé | 20 g | |
Nové korenie celé | 10 g | |
Slanina | 200 g | |
Hovädzie pliecko | 1300 g | |
Slanina anglická | 200 g | |
Slnečnicový olej Flower | 250 ml | |
Mrkva | 300 g | |
Petržlen | 10 g |
10 porcií
Mäso
Mäso nakrájame na plátky 1-2 cm vysoké a následne ich opečieme na suchej rozehriatej panvici dozlatova z oboch strán. Do panvici s mäsom pridáme lyžicu masla, štipku soli a odstavíme z tepla. Maslom chvíľku prelievame mäso, aby sa nám ochutilo a zatiahlo úplne, až do vlákien. Mäso vyberieme z panvice a dopečieme ako steak dorúžova v rozohriatej rúre. Udržujeme pri teplote 65°C a necháme tak odležať min. 10 min. Potom plátky nakrájame na tanier, kde dosolíme a okoreníme! Výpek použijeme k príprave omáčky.
Zeleninový základ
Medzitím sme koreňovú zeleninu nakrájali nadrobno (malú časť zeleniny v celku odložíme na pozdejšie), opražíme ju na slanine ľahko dozlatova. Pridáme soľ, cukor, celé korenie. Cukor necháme jemne zkaramelizovať s horčicou a brusnicami. Zalejeme vinným octom, necháme čiastočne odpariť a až v tomto momente zalejeme pripraveným vývarom. Zavaríme, dochutíme a varíme zeleninu domäkka.
Omáčka
Zeleninový základ zcedíme a mäkkú zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenciu omáčky upravíme podľa chuti vývarom a smotanou. Na dochutenie omáčky použijeme citrónovú a pomarančovú šťavu. Nakoniec zjemníme omáčku maslom.
Servírovanie
Sviečkovú omáčku s pečeným mäsom podávame s parenou domácou knedľou, brusnicami a vyšľahanou smotanou. Môžeme pridať koreňovú zeleninu nakrájanú na jemné kocky, ktorú sme si sparili vo vývare a orestovali spolu so slaninou a s nasekanou petržlenovou vňaťou.