Naše potraviny Recepty Hovädzie špízy so šalátom z chrenu a artyčoku
Hovädzie špízy so šalátom z chrenu a artyčoku

Hovädzie špízy so šalátom z chrenu a artyčoku

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Mäso:
Hovädzí hanger U.S. 2000 g
Soľ 10 g
Nové korenie celé 1 g
Olivový olej extra panenský 100 g
Šalát:
Chren biely, čerstvý 500 g
Chren zelený, čerstvý 500 g
Artyčokové srdiečka sterilované, celé 500 g
Paradajky ďatľové 500 g
Kapary sterilované 50 g
Cibuľa červená 50 g
Olivový olej extra panenský 50 g
Soľ 5 g
Bobkový list 1 g
Citrón 50 g
Nové korenie celé 1 g
Kôpor čerstvý 20 g
Dressing:
Olivový olej extra panenský 200 g
Soľ 1 g
Citrón na šťavu 80 g
Cukor trstinový 20 g

10 porcí

Príprava šalátu (cca 20 minút)
Sterilizované artičoky necháme okvapkať na papierovej kuchynskej utierke. Dokonale osušené ich rozkrojíme pozdĺž na polovicu a ešte raz osušíme. Potom ich vložíme na panvicu s veľmi malým množstvom olivového oleja a opečieme ich z oboch srán do nazlatlej farby. Do kastrólika nalejeme vodu, osolíme a ochutíme citronovou šťavou, bobkovým listom a novým korením. Nálev privedieme k varu. Chren olúpeme a krátko ho sparíme v pripravenom náleve na skus. Najskôr sparíme zelený, potom biely. Sparený chren vložíme do studenej vody s ľadom hneď, ako ho vyberieme  z nálevu. Tým zastavíme tepelnú úpravu a chren bude mať aj naďalej krásnu farbu. Chren prekrojíme. Paradajky rozkrojíme na štvrtiny a vykrojíme dužninu. Kapary preložíme na cedníček a necháme okvapkať. Olúpanú červenú cibuľu nakrájame na kocky. Všetky pripravené suroviny zľahka ochutíme dressingom.

Príprava dressingu (cca 3 minúty)
Do misky nalejeme olivový olej, soľ, citrónovú šťavu, zasypeme trstinovým cukrom a metlou vymiešame hladkú emulziu.

Príprava grilu (cca 5 minút)
Najprv si nahrejeme gril na 200 °C. V prípade, že máme k dispozícii gril, ktorého doska je energeticky rozdelená na dve časti, druhú polovicu grilu nahrejeme na 100 °C. Na tejto časti necháme ogrilované špízy odpočinúť pred servírovaním. Nahriatu grilovaciu dosku dôkladne utrieme poolejovanou papierovou utierkou (s buničinou), kým se vytvorí čistá, lesklá a nepriľnavá plocha.

Príprava špízu (cca 30 minút)
Umytý hanger osušíme papierovou utierkou a nakrájame ho po vlákne  asi 2 cm široké a o hmotnosti 100 g. Nakrájané prúžky mäsa napichujeme na pripravené špízové ihly (kovové či drevené). Na nahriatom grile špízy grilujeme po oboch stranách. Na gril kladieme špízy tak, aby sme ich pri otáčaní položili tam, kde bolo voľné rozohriate miesto. Grill sa tak neschladí a mäso dobre ogrilujeme. Podľa želania volíme stupeň prepečenosti. Akonáhle je mäso hotové, presunieme ho na menší príkon tepla a necháme ho 5 minút tzv. "odpočinúť". Mäso sa vo vnútri zatiahne a pri servírovaní z neho nevyteká šťava.

Servírovanie

Šalát premiešame s dressingom bezprostredne pred servírovaním. Naaranžujeme ho na tanier a priložíme k nemu špízy.

Tip:

Môžeme používať aj čerstvé artičoky. Z nich sa používajú iba stredy, tzv. srdiečka. Po očistení ich musíme vložiť do citrónovej šťavy, inak černajú. Pak ich sparíme v ochutenej vode či náleve.

U grilu je najdôležitejšie jeho správne nahriatie a samotné načasovanie ogrilovania mäsa. Dodržanie prepečenosti mäsa podľa želaní hosťa je samozrejmosťou. Najčastejšia úprava je "medium" a "medium rare".

Ďalšie recepty

Jablkové kapsy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilovaný hermelín

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tatarák z lososa

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty