Kokosky

Kokosky

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu náročná

Ingrediencie

Hmota na kokosky:
Bielky 200 g
Práškový cukor ARO 200 g
Kryštálový cukor 200 g
Kokos strúhaný 200 g
Linecké kolieska:
Hladká múka 300 g
Maslo 82% 200 g
Práškový cukor ARO 100 g
Vanilkový struk 0,2 g
Žĺtko 40 g
Citrón na kôru 50 g
Krém na zlepenie:
Maslo 82% 250 g
Práškový cukor ARO 250 g
Kakao 30 g
Ríbezľová marmeláda 200 g
Čokoláda 52% horká 400 g

Výrobný postup

Príprava hmoty a pečenie kokosiek (cca 90 minút)
Bielky šľaháme s kryštálovým (jemný) cukrom do hladkej konzistencie, zasypeme zmesou kokosu s práškovým cukrom a nádobu vložíme do vodného kúpeľa, kde ju za stálého šľahania nahrievame do horúca. Potom hmotu odstavíme z vodného kúpeľa  a ďalej miešame do vychladnutú. Vychladnutou hmotou naplníme cukrársky sáčok s hladkou trubičkou a vytláčame na pečiaci papier hrudky o priemere 2 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 160°C do ružovej farby. Či sú kokosky upečené zistíme tak, že sa ľahko odlepia od pečiaceho papiera.

Príprava lineckého cesta (cca 5 minút)
Sypké suroviny zmiešame v mise a vysypeme ich do misy od robota alebo na pracovnú dosku. Pridáme nastrúhané maslo, vajce, žĺtko, zrnká z vanilkového struku a nastrúhanú kôru z citrónu. Z tejto zmesy vypracujeme ručne alebo v univerzálnom stroji na rýchlosť 1 vláčne cesto. Akonáhle je cesto prepracované, vyberieme ho a rozdelíme na 4 diely. Každý diel zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať. 

Tvarovanie a pečenie (cca 30 minút)
Jednotlivé diely cesta valčekom vyváľame na plát vysoký cca 3 mm. Pri váľání si priebežne cesto podsypávame hladkou múkou, pri otočení z cesta prebytočnú múku odstraníme štetcom alebo metličkou na múku. Vypichovacie vykrajovátko o ø 2,5 cm najprv vložíme do misky s múkou, potom vypichneme koliesko z vyváľaného cesta, ktoré prenesieme na plech s pečiacim papierom. Pečieme v predhriatej rúre na 160°C do svetlo ružovej farby cca 8 minút.

Dohotovenie kokosiek
Krém na zlepenie si pripravíme tak, že v mise metlou vymiešame mäkké maslo s práškovým cukrom a kakaom do krémovitej konzistencie. Krémom naplníme cukrárský sáčok s hladkou trubičkou s malým otvorom. Na upečené linecké kolieska vytlačujeme po obvode krém, do jeho stredu lyžičkou alebo iným cukrárským sáčkom vkladáme rýbezľovú marmeládu. Upečené kokosky priložíme na pripravené kolieska a mierne pritlačíme, aby sa dobre prilepili. Vo vodnom kúpeli si nahrejeme čokoládu, uchopíme zlepené kokosky a opatrne ich ponoríme do čokolády do výšky lineckého kolieska, pohybom zápästia odkvapkáme prebytočnú čokoládu a položíme ich na odkvapkávaciu mriežku. Po chvíľke ich preložíme na pečiaci papier, kde ich necháme vychladnúť.

Tip:

Kokosky môžeme vyrábať i druhým spôsobom, a to že všetky suroviny zmiešame, cukrárskym sáčkom ich tvarujeme na pečiaci papier, povrch necháme zaschnúť a potom pečieme na 150°C asi 40 minút
Upečené kokosky môžeme servírovať aj samostatne.
Aby výrobok pôsobil esteticky, musí byť priemer kokosky i kolieska rovnaký.

Ďalšie recepty

Jablkové kapsy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilovaný hermelín

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tatarák z lososa

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty