Kokosky - Môj obchod
Kokosky

Kokosky

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu náročná

Ingrediencie

Hmota na kokosky:
Bielky 200 g
Práškový cukor ARO 200 g
Kryštálový cukor 200 g
Kokos strúhaný 200 g
Linecké kolieska:
Hladká múka 300 g
Maslo 82% 200 g
Práškový cukor ARO 100 g
Vanilkový struk 0,2 g
Žĺtko 40 g
Citrón na kôru 50 g
Krém na zlepenie:
Maslo 82% 250 g
Práškový cukor ARO 250 g
Kakao 30 g
Ríbezľová marmeláda 200 g
Čokoláda 52% horká 400 g

Výrobný postup

Príprava hmoty a pečenie kokosiek (cca 90 minút)
Bielky šľaháme s kryštálovým (jemný) cukrom do hladkej konzistencie, zasypeme zmesou kokosu s práškovým cukrom a nádobu vložíme do vodného kúpeľa, kde ju za stálého šľahania nahrievame do horúca. Potom hmotu odstavíme z vodného kúpeľa  a ďalej miešame do vychladnutú. Vychladnutou hmotou naplníme cukrársky sáčok s hladkou trubičkou a vytláčame na pečiaci papier hrudky o priemere 2 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 160°C do ružovej farby. Či sú kokosky upečené zistíme tak, že sa ľahko odlepia od pečiaceho papiera.

Príprava lineckého cesta (cca 5 minút)
Sypké suroviny zmiešame v mise a vysypeme ich do misy od robota alebo na pracovnú dosku. Pridáme nastrúhané maslo, vajce, žĺtko, zrnká z vanilkového struku a nastrúhanú kôru z citrónu. Z tejto zmesy vypracujeme ručne alebo v univerzálnom stroji na rýchlosť 1 vláčne cesto. Akonáhle je cesto prepracované, vyberieme ho a rozdelíme na 4 diely. Každý diel zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať. 

Tvarovanie a pečenie (cca 30 minút)
Jednotlivé diely cesta valčekom vyváľame na plát vysoký cca 3 mm. Pri váľání si priebežne cesto podsypávame hladkou múkou, pri otočení z cesta prebytočnú múku odstraníme štetcom alebo metličkou na múku. Vypichovacie vykrajovátko o ø 2,5 cm najprv vložíme do misky s múkou, potom vypichneme koliesko z vyváľaného cesta, ktoré prenesieme na plech s pečiacim papierom. Pečieme v predhriatej rúre na 160°C do svetlo ružovej farby cca 8 minút.

Dohotovenie kokosiek
Krém na zlepenie si pripravíme tak, že v mise metlou vymiešame mäkké maslo s práškovým cukrom a kakaom do krémovitej konzistencie. Krémom naplníme cukrárský sáčok s hladkou trubičkou s malým otvorom. Na upečené linecké kolieska vytlačujeme po obvode krém, do jeho stredu lyžičkou alebo iným cukrárským sáčkom vkladáme rýbezľovú marmeládu. Upečené kokosky priložíme na pripravené kolieska a mierne pritlačíme, aby sa dobre prilepili. Vo vodnom kúpeli si nahrejeme čokoládu, uchopíme zlepené kokosky a opatrne ich ponoríme do čokolády do výšky lineckého kolieska, pohybom zápästia odkvapkáme prebytočnú čokoládu a položíme ich na odkvapkávaciu mriežku. Po chvíľke ich preložíme na pečiaci papier, kde ich necháme vychladnúť.

Tip:

Kokosky môžeme vyrábať i druhým spôsobom, a to že všetky suroviny zmiešame, cukrárskym sáčkom ich tvarujeme na pečiaci papier, povrch necháme zaschnúť a potom pečieme na 150°C asi 40 minút
Upečené kokosky môžeme servírovať aj samostatne.
Aby výrobok pôsobil esteticky, musí byť priemer kokosky i kolieska rovnaký.

Ďalšie recepty

Zapekané kuracie stehná

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilované špízy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Šošovicová polievka s párkom

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty