Kokosky
Ingrediencie
Hmota na kokosky: | ↓ | |
---|---|---|
Bielky | 200 g | |
Práškový cukor ARO | 200 g | |
Kryštálový cukor | 200 g | |
Kokos strúhaný | 200 g | |
Linecké kolieska: | ↓ | |
Hladká múka | 300 g | |
Maslo 82% | 200 g | |
Práškový cukor ARO | 100 g | |
Vanilkový struk | 0,2 g | |
Žĺtko | 40 g | |
Citrón na kôru | 50 g | |
Krém na zlepenie: | ↓ | |
Maslo 82% | 250 g | |
Práškový cukor ARO | 250 g | |
Kakao | 30 g | |
Ríbezľová marmeláda | 200 g | |
Čokoláda 52% horká | 400 g |
Výrobný postup
Príprava hmoty a pečenie kokosiek (cca 90 minút)
Bielky šľaháme s kryštálovým (jemný) cukrom do hladkej konzistencie, zasypeme zmesou kokosu s práškovým cukrom a nádobu vložíme do vodného kúpeľa, kde ju za stálého šľahania nahrievame do horúca. Potom hmotu odstavíme z vodného kúpeľa a ďalej miešame do vychladnutú. Vychladnutou hmotou naplníme cukrársky sáčok s hladkou trubičkou a vytláčame na pečiaci papier hrudky o priemere 2 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 160°C do ružovej farby. Či sú kokosky upečené zistíme tak, že sa ľahko odlepia od pečiaceho papiera.
Príprava lineckého cesta (cca 5 minút)
Sypké suroviny zmiešame v mise a vysypeme ich do misy od robota alebo na pracovnú dosku. Pridáme nastrúhané maslo, vajce, žĺtko, zrnká z vanilkového struku a nastrúhanú kôru z citrónu. Z tejto zmesy vypracujeme ručne alebo v univerzálnom stroji na rýchlosť 1 vláčne cesto. Akonáhle je cesto prepracované, vyberieme ho a rozdelíme na 4 diely. Každý diel zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať.
Tvarovanie a pečenie (cca 30 minút)
Jednotlivé diely cesta valčekom vyváľame na plát vysoký cca 3 mm. Pri váľání si priebežne cesto podsypávame hladkou múkou, pri otočení z cesta prebytočnú múku odstraníme štetcom alebo metličkou na múku. Vypichovacie vykrajovátko o ø 2,5 cm najprv vložíme do misky s múkou, potom vypichneme koliesko z vyváľaného cesta, ktoré prenesieme na plech s pečiacim papierom. Pečieme v predhriatej rúre na 160°C do svetlo ružovej farby cca 8 minút.
Dohotovenie kokosiek
Krém na zlepenie si pripravíme tak, že v mise metlou vymiešame mäkké maslo s práškovým cukrom a kakaom do krémovitej konzistencie. Krémom naplníme cukrárský sáčok s hladkou trubičkou s malým otvorom. Na upečené linecké kolieska vytlačujeme po obvode krém, do jeho stredu lyžičkou alebo iným cukrárským sáčkom vkladáme rýbezľovú marmeládu. Upečené kokosky priložíme na pripravené kolieska a mierne pritlačíme, aby sa dobre prilepili. Vo vodnom kúpeli si nahrejeme čokoládu, uchopíme zlepené kokosky a opatrne ich ponoríme do čokolády do výšky lineckého kolieska, pohybom zápästia odkvapkáme prebytočnú čokoládu a položíme ich na odkvapkávaciu mriežku. Po chvíľke ich preložíme na pečiaci papier, kde ich necháme vychladnúť.
Tip:
Kokosky môžeme vyrábať i druhým spôsobom, a to že všetky suroviny zmiešame, cukrárskym sáčkom ich tvarujeme na pečiaci papier, povrch necháme zaschnúť a potom pečieme na 150°C asi 40 minút
Upečené kokosky môžeme servírovať aj samostatne.
Aby výrobok pôsobil esteticky, musí byť priemer kokosky i kolieska rovnaký.