Naše potraviny Recepty Konfitované teľacie líčko s fazuľkami nakyslo
Konfitované teľacie líčko s fazuľkami nakyslo

Konfitované teľacie líčko s fazuľkami nakyslo

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Teľacie líčko 2 000 g
Mrkva 150 g
Zeler buľvový 150 g
Bravčová masť 1 000 g
Slanina anglická 200 g
Čierne korenie celé 1 g
Bobkový list 1 g
Soľ 20 g
Červené víno Merlot 200 ml
Fazuľky zelené čerstvé - jemné 750 g
Maslo 82% 100 g
Hladká múka 80 g
Cukor trstinový 50 g
Vinný ocot 50 ml
Cibuľa 130 g
Zemiaky varný typ B 700 g
Tami mlieko 1,5 % 200 ml
Pór 180 g
Cesnak 100 g
Hovädzí vývar 2 000 ml
Smotana na šl'ahanie 31 % 100 ml

10 porcí

Umyté, očistené líčka vcelku zalejeme červeným vínom, pridáme mleté čierne korenie, bylinky, cesnak a trochu koreňovej zeleniny. Necháme plne ponorené naložiť jeden deň.

Líčka
Druhý deň mäso vyberieme z marinády a osušíme ho ( marinádu si ponecháme na neskoršie použitie). Ostatnú, očistenú koreňovú zeleninu s cibuľou nakrájame na kusy cca 1cm a orestujeme ju na panvici na masti do ľahko nahnedlej farby. Zeleninu na chvíľku vyberieme a pridáme líčka, ktoré opečieme do hnedej farby. Zeleninu vrátime k mäsu, krátko zarestujeme a prenesieme do pekáča.  Zalejeme celé teplou bravčovou masťou. Pridáme korenie uzavreté v sitku na korenie a pridáme i zcedenú zeleninu z marinády. Líčka tak pomaly pečieme ( konfitujeme) plne ponorené v tuku pod alobalom na max. 100°C do úplného zmäknutia mäsa. Mäso ponecháme v masti skoro vychladnúť, aby nasiaklo lepšiu chuť. Medzitým si zvaríme vínnu marinádu do sirupu. Mäso vyberieme a zelejeme ho úplne zvareným vínom z marinády. Vznikne prírodná šťava, ktorá nám akoby obalí kusy líčok, nie je tečúca.

Príprava fazuliek
Zelené fazuľky umyjeme a odkrojíme ich koniec u stonky. Očistené fazuľky krátko sparíme vo vriacej vode, len tak, aby ostali „na skus“.
Potom ich vyberieme a hneď schladíme v studenej vode, aby nestratili krásnu zelenú farbu. Múku si medzitým orestujeme na masle doružova, zalejeme ju mliekom, pridáme vývar, bobkový list a nové korenie. Metličkou rozšľaháme do hladka, osolíme, a prevaríme asi 10 minút. Vznikne nám hustá biela omáčka, ktorú po prevarení precedíme.  Pridáme rozvar z cukru a vínneho octa,  zvaríme.
Pridáme smotanu a maslo na zjemnenie omáčky. Olúpané, umyté zemiaky nakrájame na 0,5 cm silné hranolky a uvaríme ich vo vode domäkka. Uvarené zemiaky pridáme do omáčky. Potom oddelene na panvici orestujeme anglickú slaninu (krájaná na rezančeky asi 0,5 cm ) spolu so sparenými fazuľkami všetko dosolíme a dodáme čierne korenie.

Servírovanie

Fazuľky so zemiakmi a slaninou esteticky rozdelíme po ploche taniera a podlejeme omáčkou. Prehriate teľacie líčka položíme na stred taniera. Hotový pokrm doplníme vetvičkou čerstvých byliniek.

Tip:

Bylinku k pokrmu zvolíme jemnejšiu, ako je napr. trebuľka, listový petržlen, citrónový tymián alebo i majoránku. Rozmarýn používame naozaj iba v malom množstve.
Mäso sa nakláda pre lepšiu chuť a farbu pokrmu, ale použitím vína nám mäso zkrehne a skráti sa nám tým i tepelná úprava.
Sterilovaným fazuľkám sa radšej vyhnite, dnes je doba, kedy sú dostupné čerstvé, prípadne mrazené.
Konfitovanú koreňovú zeleninu ďalej použite ako doplnok prílohy k tomuto či inému pokrmu.

Ďalšie recepty

Šošovicová polievka so zeleninou

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Long Island Iced Tea

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Horácka knedlička

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty