Naše potraviny Recepty Konfitované teľacie líčko s fazuľkami nakyslo
Konfitované teľacie líčko s fazuľkami nakyslo

Konfitované teľacie líčko s fazuľkami nakyslo

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Teľacie líčko 2 000 g
Mrkva 150 g
Zeler buľvový 150 g
Bravčová masť 1 000 g
Slanina anglická 200 g
Čierne korenie celé 1 g
Bobkový list 1 g
Soľ 20 g
Červené víno Merlot 200 ml
Fazuľky zelené čerstvé - jemné 750 g
Maslo 82% 100 g
Hladká múka 80 g
Cukor trstinový 50 g
Vinný ocot 50 ml
Cibuľa 130 g
Zemiaky varný typ B 700 g
Tami mlieko 1,5 % 200 ml
Pór 180 g
Cesnak 100 g
Hovädzí vývar 2 000 ml
Smotana na šl'ahanie 31 % 100 ml

10 porcí

Umyté, očistené líčka vcelku zalejeme červeným vínom, pridáme mleté čierne korenie, bylinky, cesnak a trochu koreňovej zeleniny. Necháme plne ponorené naložiť jeden deň.

Líčka
Druhý deň mäso vyberieme z marinády a osušíme ho ( marinádu si ponecháme na neskoršie použitie). Ostatnú, očistenú koreňovú zeleninu s cibuľou nakrájame na kusy cca 1cm a orestujeme ju na panvici na masti do ľahko nahnedlej farby. Zeleninu na chvíľku vyberieme a pridáme líčka, ktoré opečieme do hnedej farby. Zeleninu vrátime k mäsu, krátko zarestujeme a prenesieme do pekáča.  Zalejeme celé teplou bravčovou masťou. Pridáme korenie uzavreté v sitku na korenie a pridáme i zcedenú zeleninu z marinády. Líčka tak pomaly pečieme ( konfitujeme) plne ponorené v tuku pod alobalom na max. 100°C do úplného zmäknutia mäsa. Mäso ponecháme v masti skoro vychladnúť, aby nasiaklo lepšiu chuť. Medzitým si zvaríme vínnu marinádu do sirupu. Mäso vyberieme a zelejeme ho úplne zvareným vínom z marinády. Vznikne prírodná šťava, ktorá nám akoby obalí kusy líčok, nie je tečúca.

Príprava fazuliek
Zelené fazuľky umyjeme a odkrojíme ich koniec u stonky. Očistené fazuľky krátko sparíme vo vriacej vode, len tak, aby ostali „na skus“.
Potom ich vyberieme a hneď schladíme v studenej vode, aby nestratili krásnu zelenú farbu. Múku si medzitým orestujeme na masle doružova, zalejeme ju mliekom, pridáme vývar, bobkový list a nové korenie. Metličkou rozšľaháme do hladka, osolíme, a prevaríme asi 10 minút. Vznikne nám hustá biela omáčka, ktorú po prevarení precedíme.  Pridáme rozvar z cukru a vínneho octa,  zvaríme.
Pridáme smotanu a maslo na zjemnenie omáčky. Olúpané, umyté zemiaky nakrájame na 0,5 cm silné hranolky a uvaríme ich vo vode domäkka. Uvarené zemiaky pridáme do omáčky. Potom oddelene na panvici orestujeme anglickú slaninu (krájaná na rezančeky asi 0,5 cm ) spolu so sparenými fazuľkami všetko dosolíme a dodáme čierne korenie.

Servírovanie

Fazuľky so zemiakmi a slaninou esteticky rozdelíme po ploche taniera a podlejeme omáčkou. Prehriate teľacie líčka položíme na stred taniera. Hotový pokrm doplníme vetvičkou čerstvých byliniek.

Tip:

Bylinku k pokrmu zvolíme jemnejšiu, ako je napr. trebuľka, listový petržlen, citrónový tymián alebo i majoránku. Rozmarýn používame naozaj iba v malom množstve.
Mäso sa nakláda pre lepšiu chuť a farbu pokrmu, ale použitím vína nám mäso zkrehne a skráti sa nám tým i tepelná úprava.
Sterilovaným fazuľkám sa radšej vyhnite, dnes je doba, kedy sú dostupné čerstvé, prípadne mrazené.
Konfitovanú koreňovú zeleninu ďalej použite ako doplnok prílohy k tomuto či inému pokrmu.

Ďalšie recepty

Tekvicovo-ricottové gnocchi so šalviovým maslom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Losos s kuskusovym šalatom "Tabbouleh"

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Medovník

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty