Naše potraviny Recepty Košíčky s orechovou náplňou
Košíčky s orechovou náplňou

Košíčky s orechovou náplňou

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Linecké cesto:
Hladká múka 375 g
Maslo 82% 250 g
Práškový cukor ARO 125 g
Vanilkový struk 0,2 g
Vajcia 42 g
Žĺtok 21 g
Citrón na kôru 42 g
Orechová náplň:
Orechy vlašské, jadrá 208 g
Voda 167 ml
Kryštálový cukor 167 g
UHT mlieko 1,5 % 125 ml
Detské piškóty 208 g
Na namáčenie:
Čokoláda 52% horká 333 g
Čokoláda biela 83 g

Výrobný postup

Príprava cesta (cca 5 minút)

Sypké suroviny zmiešame v mise a vysypeme ich na pracovnú dosku. Pridáme nastrúhané maslo, vajce, žĺtok, zrnka z vanilkového struku a nastrúhanú kôru z citrónu. Z tejto zmesi vypracujeme ručne alebo v univerzálnom stroji na rýchlosť 1 vláčné cesto. Akonáhle je cesto prepracované, vyberieme ho a rozdelíme na diely. Každý diel zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať. 

Tvarovanie a pečenie košíčkov (cca 30 minút)

Z jednotlivých dielov cesta vyváľame šúľok o ø 2cm a nakrájame ho na malé dieliky, ktoré pravidelne prstami vtláčame na steny košíčku. Na spodnej časti je cesto trochu silnejšie ako na stenách. Košíčky pečieme na plechu v predhriatej rúre na 165°C do narúžovelej farby asi 10 minút. 

Príprava orechovej náplne (cca 5 minút)

V malom hrnci si vyvaríme cukor s vodou na sirup. Orechy si namelieme na jemno, piškóty valčekom rozdrtíme na malé kúsky. Do hrnca nalejeme mlieko, privedieme ho k varu, pridáme pomleté orechy, piškóty a dôkladne premiešame. Náplň necháme vychladnúť a prenesieme do jednorázového cukrárského sáčku.

Plnenie a dohotovovanie (cca 60 minút)

Vychladnuté košíčky naplníme orechovou náplňou pomocou cukrárskeho sáčku a necháme v chladničke zatuhnúť. Vo vodnej lázni si rozpustíme čokoládu, vychladnuté košíčky obrátíme dnom hore a ponoríme asi 1mm do čokolády. Krúživým pohybom zápästia odkvapkáme prebytečnú čokoládu. V malej nádobe si rozpustíme vo vodnej lázni bielu čokoládu a čajovou lyžičkou ju vložíme do kornútku, ktorý sme si pripravili z pečiaceho papieru. Konzistencia je husto tečúca. Poliate košíčky si narovnáme na plech tesne vedľa seba a nepravidelne na ne nanesieme tenké linky bielej čokolády.

Ďalšie recepty

Pečené husacie prsia so špenátovými lokšami

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Pečené kačacie prsia s červenou kapustou

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Figový džem s pomarančom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty