Naše potraviny Recepty Krupicové flameri so slivkovým pšenovníkom
Krupicové flameri so slivkovým pšenovníkom

Krupicové flameri so slivkovým pšenovníkom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Krupicové flameri:
Čokoláda 70 % 100 g
Uht mlieko 1,5 % ARO 750 g
Cukor krupica 150 g
Vanilkový struk čerstvý 0,2 g
Krupička jemná 120 g
Bielka pasterizované 75 g
Detské piškóty 100 g
Pšenovník:
Pšeno 120 g
Uht mlieko 1,5 % ARO 300 g
Soľ kamenná 0,5 g
Maslo 82% 60 g
Vajcia 50 g
Žĺtka 25 g
Vanilkový struk čerstvý 0,2 g
Citrón na kôru 30 g
Cukor krupica 25 g
Škorica mletá 0,05 g
Slivky mrazené, polené 200 g
Cukor múčkový 30 g
Jogurtová omáčka:
Tvaroh tučný 100 g
Jogurt 10% 200 g
Cukor krupica 80 g
Vanilkový struk čerstvý 0,02 g
Mak modrý, mletý 30 g
Mäta čerstvá 20 g

10 porcí

Príprava krupicových flameri (cca 30 minút)
Do kastrólika s mliekom nalámeme čokoládu, ochutíme soľou, cukrom, zrnkami čerstvej vanilky a privedieme k varu. Postupne prisypávame krupičku a miešame. Vznikne nám hustá kaša, ktorú musíme asi 2 minúty variť. Potom ju za občasného miešania schladíme, aby jej konzistencia ostala vláčna. Z bielkov si ušľaháme pevný sneh a do vychladených flameri ho vmiešame. Pripravíme si silikónové formy, na ktorých dno položíme guľatý piškót. Pripravenú hmotu na flameri vložíme do formy pomocou cukrárskeho sáčku. Hotové flameri dáme do chladničky a necháme stuhnúť. Podľa potreby odoberáme a servírujeme.

Príprava pšenovníku (cca 30 minút)
Pšeno preberieme, niekoľkokrát prepláchneme horúcou vodou, potom ho zalejeme mliekom ochuteným soľou a uvaríme hustú kašu. Do teplej kaše vmiešame maslo, zrnká čerstvej vanilky a za občasného miešania ju vychladíme. Do vychladenej kaše vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru, vyšľahané žĺtka a nakoniec ľahko vmiešame pevný sneh z bielkov ochutených cukrom. Do pripravených silikónových foriem vložíme hmotu cukrárskym sáčkom, na ňu poskladáme rozmrazené polovičky sliviek a vložíme do predohriatej trúby na 170°C. Pečieme asi 10 minút. Upečené pšenovníky necháme vychladnúť a následne vyberieme z foriem. Pri servírovaní ich regenerujeme a posypeme múčkovým cukrom.

Jogurtová omáčka (cca 5 minút)
Tučný tvaroh v miske zmiešame s jogurtom, ochutíme zrnkami čerstvej vanilky, cukrom a mletým makom. Konzistenciu môžeme upraviť mliekom, záleží na obsahu vody v  jogurte a tvarohu.

Servírovanie

Na tanier k ľavej strane položíme chladené flameri, k pravej strane vlažný pšenovník posypaný múčkovým cukrom. Kvapkami jogurtovej omáčky rozmiestnenými po ostatnej ploche taniera dekorujeme dezert. Medzi kvapky položíme lístky čerstvej mäty.

Tip:

Ak používame inú formu ako silikónovú, vylejeme ju studenou vodou, aby sa flameri dobre vyklopili. Vzhľadom k tomu, že bielkový sneh používame surový, pracujeme s pasterizovanými bielkami. Prázdne struky vanilky nakrájame na kúsky a vložíme do nádoby s múčkovým cukrom. Takto si pripravíme vanilkový cukor na posypanie dezertu. Krupicové flameri a pšenovník môžeme podávať ako dezert, tak aj oddelene.

Ďalšie recepty

Jablkové kapsy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilovaný hermelín

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tatarák z lososa

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty