Kukuričná polievka s kuracím mäsom
Ingrediencie
Kukuřičné zrno | 1000 g | |
---|---|---|
Kurací vývar (vlastná výroba) | 1000 g | |
Maslo | 150 g | |
Kuracie prsia bez kože | 500 g | |
Soľ morská | 15 g | |
Olivový olej | 150 g | |
Práškový cukor ARO | 10 g | |
Smotana 30 % | 100 ml | |
Cibuľa biela | 110 g |
10 porcií
Výrobný postup
Očistenú cibuľu nakrájame na plátky a orestujeme ju zľahka na oleji do mäkka. Pridáme rozmrazenú kukuricu, celé zľahka orestujeme a zalejeme kuracím vývarom. Ochutíme soľou, cukrom a krátko povaríme.
Zmäklú kukuricu rozmixujeme na hladké pyré, pridáme prevarenú smotanu, poprípade ešte kurací vývar, a upravíme hustotu polievky na požadovanú konzistenciu. Následne polievku precedíme.
Kuracie prso umyjeme, osušíme a necháme odpočinúť v izbovej teplote, aby nebolo úplne studené pred opečením. Jemno potrieme olejom a zprudka opečieme na panvici z obidvoch strán. Dopekáme v rúre predohriatej maximálne na 150 °C cca 9 minút tak, aby mäso zostalo vo vnútri šťavnaté, ale bolo prepečené.
Servírovanie
Pripravenú polievku rozmixujeme spolu s maslom a nalejeme ju do nahriatého taniera, časť kuracieho prsíčka nakrájame na tenké plátky, dosolíme ich, vložíme do polievky, celé pokvapkáme extra panenským olivovým olejom a doplníme žeruchou.
Tip:
Ludia si tuto polévku spojujú hlavne s jarou a letom, kedy je k príprave použitá mrazená kukurica. Samozrejme v sezóne môžeme použiť čerstvé kukuričné klasy. Postup je rovnaký, len z klasov sa naviac pripraví vývar, ktorý do polievky použijeme.
Pri mixovaní polievky doporučujem zcedit trochu vývaru a mixovat základ hustejšiej konzistencie, kde získáte jemnejšiu kukuričnú pastu. Tú potom zriedite podľa potreby odcedeným vývarom.