Naše potraviny Recepty Kulajda s hubami
Kulajda s hubami

Kulajda s hubami

Doba prípravy 30 minút
Náročnosť receptu ľahká

Ingrediencie

Vývar B (vlastná výroba) 1500 g
Maslo 150 g
Hladká múka 120 g
UHT mlieko 1,5 % 150 g
Smotana 33 % 100 g
Kôpor sterilovaný 70 g
Kvasný ocot 8% 50 g
Cukor  
Hríby mrazené 200 g
Vajcia S 10 ks 500 g
Rasca mletá 0,5 g
Zemiaky varný typ B 750 g
Soľ 15 g
Kôpor čerstvý 0,5 g

10 porcií

Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom, rozšľaháme, ochutíme soľou, mletou rascou a povaríme 20 minút.
Olúpané, očištené zemiaky nakrájame na kocočky a pridáme do polievky. Varíme ich do mäkka. Ku koncu varu pridáme mlieko, sterilovaný kôpor a na masle orestované nakrájané hríby. Ochutíme vareným octom s cukrom. Nakoniec zjemníme smotanou a krátko povaríme.
"Stratené vajce"
Do malého hrnca dáme vodu, ochutíme octom a soľou a privedieme tesne pod bod varu. Vajce vyklepneme do naberačky a pozvoľna lejeme do ochutenej vody. Varíme tiahnutím tak, aby bielok bol pevný a žĺtko mäkké (cca 3–4 minúty).
Pri podávaní vkladáme "stratené" vajce do polievky, doplníme stonkou čerstvého kôpru.

Tip:

Stratené vajce je „povýšením“ tejto klasickej polievky. Bežné je vkladanie nakrájaného natvrdo vareného vajca.
V sezóne používajte čerstvý kôpor a hríby. Kôpor pridávajte do polievky až na poslednú chvíľu. Polievka zostane pri servírovaní krásne nazelenalá.
Pri vegeteriánskej variante použite na prípravu zeleninový vývar.

Ďalšie recepty

Grilovaný kozí syr s cviklovým pyré a čerstvým špenátom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Hovädzí burger s guacamole

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Limonáda z limetiek a zázvoru

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty