Naše potraviny Recepty Kulajda s hubami
Kulajda s hubami

Kulajda s hubami

Doba prípravy 30 minút
Náročnosť receptu ľahká

Ingrediencie

Vývar B (vlastná výroba) 1500 g
Maslo 150 g
Hladká múka 120 g
UHT mlieko 1,5 % 150 g
Smotana 33 % 100 g
Kôpor sterilovaný 70 g
Kvasný ocot 8% 50 g
Cukor  
Hríby mrazené 200 g
Vajcia S 10 ks 500 g
Rasca celá 0,5 g
Zemiaky varný typ B 750 g
Soľ 15 g
Kôpor čerstvý 0,5 g

10 porcií

Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom, rozšľaháme, ochutíme soľou, mletou rascou a povaríme 20 minút.
Olúpané, očištené zemiaky nakrájame na kocočky a pridáme do polievky. Varíme ich do mäkka. Ku koncu varu pridáme mlieko, sterilovaný kôpor a na masle orestované nakrájané hríby. Ochutíme vareným octom s cukrom. Nakoniec zjemníme smotanou a krátko povaríme.
"Stratené vajce"
Do malého hrnca dáme vodu, ochutíme octom a soľou a privedieme tesne pod bod varu. Vajce vyklepneme do naberačky a pozvoľna lejeme do ochutenej vody. Varíme tiahnutím tak, aby bielok bol pevný a žĺtko mäkké (cca 3–4 minúty).
Pri podávaní vkladáme "stratené" vajce do polievky, doplníme stonkou čerstvého kôpru.

Tip:

Stratené vajce je „povýšením“ tejto klasickej polievky. Bežné je vkladanie nakrájaného natvrdo vareného vajca.
V sezóne používajte čerstvý kôpor a hríby. Kôpor pridávajte do polievky až na poslednú chvíľu. Polievka zostane pri servírovaní krásne nazelenalá.
Pri vegeteriánskej variante použite na prípravu zeleninový vývar.

Ďalšie recepty

Jablkové kapsy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilovaný hermelín

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tatarák z lososa

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty