Naše potraviny Recepty Kuriatko so špenátovým quichom a sklenenou šalotkou
Kuriatko so špenátovým quichom a sklenenou šalotkou

Kuriatko so špenátovým quichom a sklenenou šalotkou

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu ľahká

Ingrediencie

Kurča 4000 g
Cesnak 4 g
Olivový olej 80 ml
Maslo 200 g
Šalotka 300 g
Smotana 33 % 100 ml
Vajcia 400 g
Baby špenát 500 g
Soľ morská 7 g
Listové cesto (pláty) 800 g
Jarná cibulka 80 g

10 porcií

Výrobný postup

Kura – Odležané kura v izbovej teplote dobre osolíme a potrieme zmäknutým maslom. Potom pečieme v rúre, najprv na 220 °C cca 8 minút, potom teplotu zmiernime a dopečieme domäkka na 150 °C cca 20 min. Pred koncom pečenia skontrolujeme farbu kurčaťa a prípadne zvýšime teplotu na chvíľku, pre finálne zafarbenie.
Quiche – Pláty listového cesta rozvaľkáme na pomúčenom stole na hrúbku asi 2 mm. Potom ich vykrojíme do požadovanej formy. Tá stačí, keď je len pomastená. Do formy vložíme pripravenú špenátovú náplň. Celé zalejeme osoleným vyšľahaným vajcom s trochou smotany. Pečieme v rúre na 200 °C podľa veľkosti cca 15 minút. 
Náplň – Šalotku si nakrájame najemno a orestujeme na masle domäkka. Osolíme, pridáme nastrúhaný cesnak a umytý, odkvapkaný listový špenát. Celé ľahko orestujeme na panvici. 
Cibuľka – Na rezance nakrájanú cibuľku orestujeme zvoľna na masle do zmäknutia. Osolíme ju a pridáme k pokrmu spolu s jarnou cibuľkou.
Šťava – Výpek z kurčaťa odlejeme z pečiacej nádoby. Vyvaríme a vyrestujeme ho na tuku na hnedú farbu. Zalejeme ho kvapkou vývaru a zjemníme studenými kockami masla.

Servírovanie

Na nahriatom tanieri rozložíme rozpečený quiche, do ktorého priložíme dochrumkava upečené kura, podlejeme prírodnou šťavou a doplníme restovanou cibuľkou.

Tip:

Kuriatko odporúčam určite vyskúšať. Má výbornú chuť, ľahko sa porcuje a pekne vyzerá na tanieri.
Quiche je pečený koláč z cesta s náplňou, v ktorom môže byť ako mäso, tak aj zelenina, vajce alebo syr.
Upečený quiche necháme niekoľko minút odpočinúť, aby sa ľahko zaparil, a až potom ho vyberieme z formy.
Pri šťave sa prikláňam k prírodnej variante s pridaním vlastného kuracieho demi-glacu.

Ďalšie recepty

Tekvicovo-ricottové gnocchi so šalviovým maslom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Losos s kuskusovym šalatom "Tabbouleh"

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Medovník

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty