Naše potraviny Recepty Kuriatko so špenátovým quichom a sklenenou šalotkou
Kuriatko so špenátovým quichom a sklenenou šalotkou

Kuriatko so špenátovým quichom a sklenenou šalotkou

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu ľahká

Ingrediencie

Kurča 4000 g
Cesnak 4 g
Olivový olej 80 ml
Maslo 200 g
Šalotka 300 g
Smotana 33 % 100 ml
Vajcia 400 g
Baby špenát 500 g
Soľ morská 7 g
Listové cesto (pláty) 800 g
Jarná cibulka 80 g

10 porcií

Výrobný postup

Kura – Odležané kura v izbovej teplote dobre osolíme a potrieme zmäknutým maslom. Potom pečieme v rúre, najprv na 220 °C cca 8 minút, potom teplotu zmiernime a dopečieme domäkka na 150 °C cca 20 min. Pred koncom pečenia skontrolujeme farbu kurčaťa a prípadne zvýšime teplotu na chvíľku, pre finálne zafarbenie.
Quiche – Pláty listového cesta rozvaľkáme na pomúčenom stole na hrúbku asi 2 mm. Potom ich vykrojíme do požadovanej formy. Tá stačí, keď je len pomastená. Do formy vložíme pripravenú špenátovú náplň. Celé zalejeme osoleným vyšľahaným vajcom s trochou smotany. Pečieme v rúre na 200 °C podľa veľkosti cca 15 minút. 
Náplň – Šalotku si nakrájame najemno a orestujeme na masle domäkka. Osolíme, pridáme nastrúhaný cesnak a umytý, odkvapkaný listový špenát. Celé ľahko orestujeme na panvici. 
Cibuľka – Na rezance nakrájanú cibuľku orestujeme zvoľna na masle do zmäknutia. Osolíme ju a pridáme k pokrmu spolu s jarnou cibuľkou.
Šťava – Výpek z kurčaťa odlejeme z pečiacej nádoby. Vyvaríme a vyrestujeme ho na tuku na hnedú farbu. Zalejeme ho kvapkou vývaru a zjemníme studenými kockami masla.

Servírovanie

Na nahriatom tanieri rozložíme rozpečený quiche, do ktorého priložíme dochrumkava upečené kura, podlejeme prírodnou šťavou a doplníme restovanou cibuľkou.

Tip:

Kuriatko odporúčam určite vyskúšať. Má výbornú chuť, ľahko sa porcuje a pekne vyzerá na tanieri.
Quiche je pečený koláč z cesta s náplňou, v ktorom môže byť ako mäso, tak aj zelenina, vajce alebo syr.
Upečený quiche necháme niekoľko minút odpočinúť, aby sa ľahko zaparil, a až potom ho vyberieme z formy.
Pri šťave sa prikláňam k prírodnej variante s pridaním vlastného kuracieho demi-glacu.

Ďalšie recepty

Ovocné pyré s čokoládou

Doba prípravy 30 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Jablčná ovsená kaša s čokoládou

Doba prípravy 30 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Pečené husacie prsia so špenátovými lokšami

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty