Linecké koláčiky v marcipáne
Ingrediencie
Cesto: | ↓ | |
---|---|---|
Hladká múka | 563 g | |
Maslo 82% | 375 g | |
Práškový cukor ARO | 188 g | |
Vanilkový struk | 0,25 g | |
Vajcia | 63 g | |
Žĺtko | 31 g | |
Citrón na kôru | 63 g | |
Náplň: | ↓ | |
Ríbezľová marmeláda | 250 g | |
Obaľovanie a zlepovanie: | ↓ | |
Marcipán | 938 g | |
Práškový cukor ARO | 63 g | |
Ríbezľová marmeláda | 63 g | |
Ruskov múka | 125 g |
Výrobný postup
Príprava cesta (cca 5 minút)
Sypké suroviny zmiešame v mise a vysypeme ich do nádoby robotu alebo na pracovnú dosku. Pridáme nastrúhané maslo, vajce, žĺtko, zrnká z vanilkového struku a nastrúhanú kôru z citrónu. Z tejto zmesy vypracujeme ručne alebo v univerzálnom stroji (robot) na rýchlosť 1 vláčné cesto. Akonáhle je cesto prepracované, vyberieme ho a rozdelíme na diely. Každý diel zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať.
Tvarovanie a pečenie (cca 30 minút)
Jednotlivé diely cesta valčekom vyváľame na plát o výške 3 mm. Pri vaľkaní si priebežne cesto podsypeme hladkou múkou, pri otočení z cesta prebytočnú múku odstraníme štetcom alebo metličkou na múku. Vypichovaciu formu o ø 2,5 cm najprv vložíme do misky s múkou, potom vypichneme koliesko z vyváľaného cesta, ktoré prenesieme na plech s pečiacim papierom. Pečieme v predohriatej rúre na 160°C do svetlo rúžovej farby cca 8 minút.
Dohotovenie (cca 30 minút)
Rýbezľovú marmeládu si prepasírujeme cez cedník, aby bola hladká. Upečená, vychladnutá kolieska zlepíme rýbezľovou marmeládou. Marcipán tiež vyváľame na tenký plát 2mm silný, tentokrát podsýpame práškovým cukrom. Vypichovacou formou o 2 rozmery väčšoum vypichneme marcipán a ním obalíme zlepené linecké kolieska. Nakoniec štetcom namočeným v marmeláde dekorujeme vrchnú časť výrobku.
Tip:
Ak používate teflónovú podložku a teflonový valček, podsýpanie múkou minimalizujeme.
Cesto a marcipán vyvaľujeme tak, aby výška bola po celej ploche rovnaká.
Správne upečené cesto nesmie mať vrchnú stranu sfarbenú, spodná strana je mierne narúžovelá.