Naše potraviny Recepty Marhuľové guľky
Marhuľové guľky

Marhuľové guľky

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Čerstvé droždie 50 g
Práškový cukor ARO 60 g
Uht mlieko 1,5 % ARO 660 ml
Hrubá múka 1500 g
Vajcia 90 g
Soľ kamenná 15 g
Marhule čerstvé 1200 g
Tvaroh tvrdý na strúhanie 250 g
Práškový cukor ARO 150 g
Maslo 82% 300 g

10 porcií

Príprava kvásku

Droždie premiešame s trochou cukru. Pridáme malé množstvo teplého mlieka, lyžicu presiatej polohrubej múky a vymiešame do riedkeho cestíčka - kvások, ktorý necháme na teplom mieste do 40°C vykysnúť.

Príprava cesta

Akonáhle je kvások vykysnutý, môžeme zarábať cesto. Do zbytku množstva múky pridáme vajce rozmiešané v časti teplého mlieka, soľ, vykysnutý kvások, a väčšiu polovicu teplého mlieka. Zo surovín vypracujeme polotuhé, vláčne cesto. Ak treba, pridáme mlieko. Cesto vypracujeme v stroji na rýchlosť 1 alebo 2, s pomocou háku a po dobu asi 15 minúť do hladkého cesta. Správne vypracované cesto musí býť vláčné, lesklé, a odlepovať sa od hrany misky. Vypracované cesto prikryjeme čistou utïerkou a necháme vykysnúť  na teplom mieste. Zkúšku vykysnutého cesta urobíme dotykom prstu, ktorý nám vytvorí v ceste jamku a cesto sa nevráti spät do pôvodneho tvaru. 

Spracovanie cesta

Vykysnuté cesto navážíme na 40g kúsky, ktoré plníme umytými a osušenými marhuľami zbavenými kôstiek. Naplnené guľky musíme opatrne uzavrieť, inak by sa nám pri varení otvorili. Guľky necháme opäť dobre nakysnúť na múkou posypanej doske alebo utierke. Vykysnuté varíme buď v konvektomate v pare na 99°C asi 10 minúť - čas sa riadi podľa veľkosti guľky, alebo vo vode. Ak ich  varíme vo vode, vkladáme ich do vriacej, osolenej vody a varíme ich  asi 3 minúty, potom ich obrátime a opät varíme 3 minúty. Po tých cca  6 minútach jeden vyberieme, rozkrojíme, aby sme sa presvedčili, že je vo vnútri uvarený. Ostatné vyberime a ihneď ich musíme prepichnuť dvojzubou vidličkou, inak se nám zrazia a vytvorí se na nich slizská, stvrdlá časť. Po vybratí guľky potrieme maslom. 

Tip:

Pri varení v pare v konvektomate guľky varíme na dierovanej, tukom potrenej gastronádobe.

Ak máme marhule málo vyzreté, miesto kôstky do marhule vložíme pol kocky cukru a budeme ich mať viacej sladké.

Ďalšie recepty

Jablkové kapsy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilovaný hermelín

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tatarák z lososa

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty