Naše potraviny Recepty Marhuľové guľky
Marhuľové guľky

Marhuľové guľky

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Čerstvé droždie 50 g
Práškový cukor ARO 60 g
Uht mlieko 1,5 % ARO 660 ml
Hrubá múka 1500 g
Vajcia 90 g
Soľ kamenná 15 g
Marhule čerstvé 1200 g
Tvaroh tvrdý na strúhanie 250 g
Práškový cukor ARO 150 g
Maslo 82% 300 g

10 porcií

Príprava kvásku

Droždie premiešame s trochou cukru. Pridáme malé množstvo teplého mlieka, lyžicu presiatej polohrubej múky a vymiešame do riedkeho cestíčka - kvások, ktorý necháme na teplom mieste do 40°C vykysnúť.

Príprava cesta

Akonáhle je kvások vykysnutý, môžeme zarábať cesto. Do zbytku množstva múky pridáme vajce rozmiešané v časti teplého mlieka, soľ, vykysnutý kvások, a väčšiu polovicu teplého mlieka. Zo surovín vypracujeme polotuhé, vláčne cesto. Ak treba, pridáme mlieko. Cesto vypracujeme v stroji na rýchlosť 1 alebo 2, s pomocou háku a po dobu asi 15 minúť do hladkého cesta. Správne vypracované cesto musí býť vláčné, lesklé, a odlepovať sa od hrany misky. Vypracované cesto prikryjeme čistou utïerkou a necháme vykysnúť  na teplom mieste. Zkúšku vykysnutého cesta urobíme dotykom prstu, ktorý nám vytvorí v ceste jamku a cesto sa nevráti spät do pôvodneho tvaru. 

Spracovanie cesta

Vykysnuté cesto navážíme na 40g kúsky, ktoré plníme umytými a osušenými marhuľami zbavenými kôstiek. Naplnené guľky musíme opatrne uzavrieť, inak by sa nám pri varení otvorili. Guľky necháme opäť dobre nakysnúť na múkou posypanej doske alebo utierke. Vykysnuté varíme buď v konvektomate v pare na 99°C asi 10 minúť - čas sa riadi podľa veľkosti guľky, alebo vo vode. Ak ich  varíme vo vode, vkladáme ich do vriacej, osolenej vody a varíme ich  asi 3 minúty, potom ich obrátime a opät varíme 3 minúty. Po tých cca  6 minútach jeden vyberieme, rozkrojíme, aby sme sa presvedčili, že je vo vnútri uvarený. Ostatné vyberime a ihneď ich musíme prepichnuť dvojzubou vidličkou, inak se nám zrazia a vytvorí se na nich slizská, stvrdlá časť. Po vybratí guľky potrieme maslom. 

Tip:

Pri varení v pare v konvektomate guľky varíme na dierovanej, tukom potrenej gastronádobe.

Ak máme marhule málo vyzreté, miesto kôstky do marhule vložíme pol kocky cukru a budeme ich mať viacej sladké.

Ďalšie recepty

Pečené husacie prsia so špenátovými lokšami

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Pečené kačacie prsia s červenou kapustou

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Figový džem s pomarančom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty