Naše potraviny Recepty Nicoise šalát s čerstvým tuniakom
Nicoise šalát s čerstvým tuniakom

Nicoise šalát s čerstvým tuniakom

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Šalát:
Zemiaky lahôdkové 450 g
Fazuľky jemné 100 g
Paradajky 400 g
Kapary sterilované 40 g
Cibuľa červená 80 g
Olivy čierne s kôstkou sterilované 100 g
Cibuľa lahôdková 70 g
Šalát rímsky 150 g
Šalát ľadový 100 g
Vajcia 200 g
Petržlenová vňať 25 g
Ančovičky sterilované 100 g
Zeleninový vývar, vlastná výroba 200 g
Tuniak chladený 500 g
Dresing:
Olivový olej extra panenský 350 g
Cibuľa biela 100 g
Horčica dijónska, francúzska 50 g
Čierne korenie celé 1 g
Cesnak čerstvý, český 15 g
Ocot vínny, biely 20 g
Soľ kamenná 10 g
Tymián čerstvý 10 g

10 porcií

Príprava dresingu (cca 7 minút)
Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame. Do vyššej nádoby nalejeme olivový olej, pridáme dijónsku horčicu, nakrájanú cibuľu s cesnakom, vínny ocot a pomocou ponorného mixéru rozmixujeme do hladkej konzistencie. Hotový dresing dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Nakoniec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu.

Príprava tuniaka (cca 40 minut)
Dobre vychladeného tuniaka očistíme a vykrojíme valček, ktorý zabalíme do potravinovej fólie, dobre zatiahneme a necháme asi 30 minút v chladničke. Dobre vychladený valček nakrájame na požadované plátky, ktoré neoddeľujeme, odstránime z nich fóliu a po obvode valček rovnomerne opečieme.

Príprava šalátu (cca 30 minut)
Dobre umyté zemiaky vložíme na papier na pečenie a  pečieme asi 15 minút v trúbe na 160°C. Jemné fazuľky na koncoch zkrojíme a krátko sparíme v zeleninovom vývare "na skus". Po vybratí ich vložíme  do studenej vody. Fazuľky si tak uchovajú krásnu zelenú farbu. Červenú cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné výseče. Oba šaláty umyjeme. Listy ľadového šalátu natrháme na kúsky, rímsky rozeberieme na jednotlivé listy a zrežeme konce stopky. Kapary a ančovičky necháme odkvapkať na jemnom cedníku, rovnako tak i čierne olivy. Očistenú a umytú lahôdkovú cibuľku prekrájame šikmými rezmi. Vajcia uvaríme natvrdo a olúpeme. Petržlen umyjeme a lístky otrháme.

Servírovanie

Na studený tanier postupne naaranžujeme všetku zeleninu, a to od najtvrdšej až po najkrehšiu. Najprv pokladáme zemiaky, paradajky, fazuľky, cibuľu, potom prídu na rad listy šalátov, olivy, kapary, jarná cibuľka a lístky petržlenovej vňate. Opečené plátky tuniaka pokvapkáme olivovým olejom a priložíme k šalátu. Na záver položíme na šalát prekrojené vajcia. Pri aranžovaní dbáme nielen na farebné zladenie, ale hlavne na zachovanie charakteru jednotlivých druhov zeleniny. Hotový šalát servírujeme s pripraveným dresingom, ktorý v tomto prípade podávame oddelene.

Tip:

Nicoise šalát môžete podávať aj ako hlavný pokrm. V letnom období to bude príjemná zmena vášho jedálnička.
Dobre naservírovaný šalát musí lákať stravníkov už svojím vzhľadom, základom sú kvalitné suroviny. 
Každý šalát musí byť výborne dochutený dresingom výraznej chuti.
Pri klasickom servírovaní v miske ľahko zmiešame suroviny s dresingom, tie krehké pokladáme na povrch šalátu.

Ďalšie recepty

Jablkové kapsy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilovaný hermelín

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tatarák z lososa

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty