Pečený morský vlk s ryžou na strukovinovom indickom curry
Ingrediencie
Morský vlk | 1500 g | |
---|---|---|
Soľ Maldon | 10 g | |
Olivový olej | 50 ml | |
Bask ryža | 500 g | |
Červená šošovica | 100 g | |
Fazuľa purpurová, farebná | 100 g | |
Fazuľa červená | 100 g | |
Cizrna | 100 g | |
Fazuľa mesačná - veľká biela | 100 g | |
Rastlinný olej | 100 ml | |
Cibuľa | 120 g | |
Paradajkový pretlak | 150 g | |
Zázvor, mletý | 10 g | |
Koriander, mletý | 10 g | |
Kardamon, mletý | 10 g | |
Škorica celá | 20 g | |
Kurkuma | 5 g | |
Chilli papričky | 10 g | |
Zázvor čerstvý | 10 g | |
Cesnak | 10 g | |
Klinček celý | 1 g | |
Bobkový list | 1 g | |
Kardamon celý | 1 g | |
Koriander čerstvý | 30 g | |
Soľ kamenná | 30 g |
10 porcií
Výrobný postup
Ryža
Preberieme, premyjeme vo vode (postupne trikrát vymenenej) a varíme v dostatočnom množstve vriacej vody. Varíme "na zkus". Uvarenú ryžu prepláchneme horúcou vodou a necháme v cedníku odkvapkať. Potom ju vyklopíme do misky a dvojzubou vidličkou prevzdušníme.
Strukoviny
Preberieme, prepláchneme a oddelene varíme v dostatočnom množstve vody. Nesolíme. Opäť varíme "na zkus". Po uvarení precedíme, vývar zo strukovín použijeme pri ďalšom spracovaní.
Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a restujeme do sklovita, pridáme paradajkový pretlak a znovu orestujeme. Do pretlaku potom postupne pridávame korenie - mletý zázvor, mletý koriander, mletý kardamon, škoricu celú, kurkumu a stále zľahka restujeme na miernom ohni. Potom podlejeme trochou vývaru zo strukovín, pridáme klinček, bobkový list, soľ, cukor, nastrúhaný čerstvý zázvor a cesnak a pre pikantnosť kúsok rozkrojenej chillii papričky (nesekáme ju, aby sme ju mohli kedykoľvek vybrať a regulovali si tak pálivosť). Všetko dokonale uvaríme. V mažiari rozdrtíme celý kardamon a pridáme ho do základu. Všetko dôkladne povaríme, pridáme fazuľu a poriadne prevaríme, aby sa chuť správně dostala do fazule.
Morského vlka zbavíme šupin, umyjeme, osušíme a vyfiletujeme. Jednotlivé filety šikmo prekrojíme. Panvicu si dobre nahrejeme a na malom množstve oleja pečieme mierne osolené filety (kožou dole). Zozačiatku ich trochu pritlačíme k panvici, aby sa nepokrútili. Pečieme tak na panvici bez otáčania, dokiaľ nieje koža upečená do chumkava. Najprv zprudka a potom na miernom ohni. V momente, keď je koža chrumkavá a mäso ryby i na provchu prehriaté, filé otočíme aby sa mäso zatiahlo i z druhej strany a ihneď servírujeme.
Servírovanie
na nahriaty tanier na stred nasypeme ryžu, v strede v nej urobíme malú jamku a vložíme do nej indické strukovinové curry. Na vrch položíme pripravený filet z ryby. Hotový pokrm doplníme vetvičkou čerstvého koriandru.
Tip:
Filé z morského vlka pečieme iba z jednej strany. Filé je nízké, prepečie sa aj bez obracania.
Strukoviny je vhodné si uvariť dopredu, potom už len pripravíme curry a rybu.
Ak máme dosť času,strukoviny varíme v curry postupne podľa veľkosti.