Pečený morský vlk s ryžou na strukovinovom indickom curry - Môj obchod
Naše potraviny Recepty Pečený morský vlk s ryžou na strukovinovom indickom curry
Pečený morský vlk s ryžou na strukovinovom indickom curry

Pečený morský vlk s ryžou na strukovinovom indickom curry

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Morský vlk 1500 g
Soľ Maldon 10 g
Olivový olej 50 ml
Bask ryža 500 g
Červená šošovica 100 g
Fazuľa purpurová, farebná 100 g
Fazuľa červená 100 g
Cizrna 100 g
Fazuľa mesačná - veľká biela 100 g
Rastlinný olej 100 ml
Cibuľa 120 g
Paradajkový pretlak 150 g
Zázvor, mletý 10 g
Koriander, mletý 10 g
Kardamon, mletý 10 g
Škorica celá 20 g
Kurkuma 5 g
Chilli papričky 10 g
Zázvor čerstvý 10 g
Cesnak 10 g
Klinček celý 1 g
Bobkový list 1 g
Kardamon celý 1 g
Koriander čerstvý 30 g
Soľ kamenná 30 g

10 porcií

Výrobný postup

Ryža
Preberieme, premyjeme vo vode (postupne trikrát vymenenej) a varíme v dostatočnom množstve vriacej vody. Varíme "na zkus". Uvarenú ryžu prepláchneme horúcou vodou a necháme v cedníku odkvapkať. Potom ju vyklopíme do misky a dvojzubou vidličkou prevzdušníme. 

Strukoviny 
Preberieme, prepláchneme a oddelene varíme v dostatočnom množstve vody. Nesolíme. Opäť varíme "na zkus". Po uvarení precedíme, vývar zo strukovín použijeme pri ďalšom spracovaní.

Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a restujeme do sklovita, pridáme paradajkový pretlak a znovu orestujeme. Do pretlaku potom postupne pridávame korenie  - mletý zázvor, mletý koriander, mletý kardamon, škoricu celú, kurkumu a stále zľahka restujeme na miernom ohni. Potom podlejeme trochou vývaru zo strukovín, pridáme klinček, bobkový list, soľ, cukor, nastrúhaný čerstvý zázvor a cesnak a pre pikantnosť kúsok rozkrojenej chillii papričky (nesekáme ju, aby sme ju mohli kedykoľvek vybrať a regulovali si tak pálivosť). Všetko dokonale uvaríme. V mažiari rozdrtíme celý kardamon a pridáme ho do základu. Všetko dôkladne povaríme, pridáme fazuľu a poriadne prevaríme, aby sa chuť správně dostala do fazule.

Morského vlka zbavíme šupin, umyjeme, osušíme a vyfiletujeme. Jednotlivé filety šikmo prekrojíme. Panvicu si dobre nahrejeme a na malom množstve oleja pečieme mierne osolené filety (kožou dole). Zozačiatku ich trochu pritlačíme k panvici, aby sa nepokrútili. Pečieme tak na panvici bez otáčania, dokiaľ nieje koža upečená do chumkava. Najprv zprudka a potom na miernom ohni. V momente, keď je koža chrumkavá a mäso ryby i na provchu prehriaté, filé otočíme aby sa mäso zatiahlo i z druhej strany a ihneď servírujeme.

Servírovanie

na nahriaty tanier na stred nasypeme ryžu, v strede v nej urobíme malú jamku a vložíme do nej indické strukovinové curry. Na vrch položíme pripravený filet z ryby. Hotový pokrm doplníme vetvičkou čerstvého koriandru.

Tip:

Filé z morského vlka pečieme iba z jednej strany. Filé je nízké, prepečie sa aj bez obracania.
Strukoviny je vhodné si uvariť dopredu, potom už len pripravíme curry a rybu.
Ak máme dosť času,strukoviny varíme v curry postupne podľa veľkosti.

Ďalšie recepty

Jablkové kapsy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilovaný hermelín

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tatarák z lososa

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty