Plnené orechy
Ingrediencie
Cesto: | ↓ | |
---|---|---|
Hladká múka | 300 g | |
Cukor múčkový | 120 g | |
Orechy vlašské, jadrá | 100 g | |
Maslo 82% | 150 g | |
Kakao | 30 g | |
Vajce | 50 g | |
Náplň: | ↓ | |
Maslo 82% | 300 g | |
Orechy vlašské, jadrá | 250 g | |
Cukor múčkový | 300 g | |
Rum tuzemský | 100 g | |
Na obaľovanie: | ↓ | |
Cukor krupica | 100 g | |
Škorica mletá | 15 g |
Príprava cesta (cca 5 minút)
Sypké suroviny zmiešame, pridáme vajce, nastrúhané maslo a v hrnci hákom zmiešame v pevné cesto. Cesto môžeme spracovať aj ručne na pracovnej doske. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať v chladničke.
Príprava náplne (cca 5 minút)
Odmäknuté maslo zmiešame metlou s cukrom, drvenými orechmi a rumom do hladkej konzistencie. Hotovú náplň naplníme do jednorázového cukrárskeho sáčku.
Tvarovanie a pečenie (cca 45 minút)
Cesto si postupne navažujeme po 25 g dieloch a vtlačujeme do formičky orechu. Cesto musí byť v tenkej vrstve po celom vnútri formičky. Naplnené formičky prekladáme na plech a pečieme na 165°C asi 10 minút. Cesto je dobre upečené vtedy, keď sa orech dobre vylúpne. Po upečení formičky necháme mierne vychladnúť a potom všetky vyklopíme na stôl. Akonáhle úplne vychladnú, začneme ich plniť náplňou pomocou cukrárskeho sáčku. Orechy musíme naplniť tak, aby sme mohli k sebe prilepiť obe polovice.
Obaľovanie
Pri servírovaní orechy obalíme v škoricovom cukre.
Tip:
Upečené orechy môžeme vyklopiť až po čiastočnom vychladnutí, pretože cesto obsahuje maslo a to musí vychladnúť, inak sa výrobok rozpadne.
Základnú náplň pre vianočné cukrovinky tvorí maslo a cukor v pomere 1:1, a potom ostatné ingrediencie pridávame podľa vlastnej potreby.