Naše potraviny Recepty Plnené papriky s knedľou
Plnené papriky s knedľou

Plnené papriky s knedľou

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Papriky žlté, čerstvé 20 ks (1600 g)
Slnečnicový olej ARO 50 g
Náplň do paprík:
Hovädzie mäso mleté 500 g
Bravčové mäso mleté 500 g
Voda na prátovanie mäsa 200 g
Vajcia 50 g
Soľ kamenná 20 g
Čierne korenie celé 1 g
Strúhanka 50 g
Omáčka:
Slnečnicový olej ARO 100 g
Mrkva 200 g
Zeler buľvový 150 g
Petržlen koreňový 100 g
Cibuľa žltá 80 g
Čierne korenie celé 1 g
Nové korenie celé 1 g
Bobkový list 0,5 g
Cukor krupica 30 g
Paradajkový prelak ARO 400 g
Zeleninový vývar, vlastná výroba 1500 g
Soľ kamenná 10 g
Citrón na šťavu 50 g
Zahustenie – zápražka
Maslo 82% 100 g
Hladká múka 120 g
Kysnutá knedľa:
Hrubá múka 1000 g
Rajo mlieko 1,5% 450 g
Čerstvé droždie 20 g
Soľ kamenná 20 g
Vajcia 40 g
Žemle (pečivo) 180 g
Maslo 82% 70 g
Cukor krupica 5 g

10 porcí

Príprava náplne do paprík (cca 20 minút)
Hovädzie mäso vložíme do misky. Postupne prilievame studenú vodu a rukou spracovávame v lepivý prát. V domácom robote tento úkon prevedieme na rýchlosť č.1, s nástavcom - hák alebo štít. Keď máme mäso spracované, vytvorí sa nám z mäsa kašovitá konzistencia, mäsové vlákna sa rozdrvia. Potom pridáme bravčové mäso, vajcia, ochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a opäť dobre premiešame. Nakoniec vmiešame strúhanku. Z malého kúsku mletého mäsa  vytvarujeme placočku, ktorú opečieme na panvici z oboch strán a ochutnáme. Tým sa presvedčíme, či je  zmes dobre ochutená. Podľa potreby ju potom dochutíme. Zmes si rozvážime na rovnaké časti, podľa počtu paprík.

Príprava paprík (cca 45 minút)
Umyté papriky ukrojíme u stonky, dĺhym, ostrým nožom obkrojíme jadrá vnútri papriky, jadrá vyklopíme a papriku vypláchneme. Do paprík dvoma prstami postupne vtláčame náplň tak, aby sa dostala až do špičky papriky. Tento pracovný úkon môžeme urobiť i pomocou cukrárskeho vrecka bez koncovky. Naplnené papriky naskládame do pekáča, ktorý sme si vymastili olejom. Pekáč s paprikami vložíme do predohriatej trúby a pečieme ich na 180°C dozlata (asi 35 minút). V tejto chvíli si pripravíme zápražku. Upečené papriky preložíme do čistého pekáča a výpek zlejeme do misky.

Príprava omáčky (cca 40 minút)
Koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno. V kastróle s olejom orestujeme plátky koreňovej zeleniny spolu s korením doružova. Prisypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a opäť krátko orestujeme. Základ zasypeme cukrom a necháme ľahko skaramelizovať. Potom pridáme pretlak, znížime príkon tepla a orestujeme ho do lesklej, jasno červenej farby. Všetko zalejeme polovicou vývaru, výpekom z paprík, privedieme k varu, dochutíme soľou a varíme asi 20 minút, aby sa nám uvoľnila chuť korenia. Potom omáčku zahustíme maslovou zápražkou, ktorú sme si pripravili, kým sa piekli papriky. Zahustenú omáčku prevaríme asi 20 minút. Prevarená omáčka je lesklá, pri degustácii necítime chuť surovej múky. Potom omáčku precedíme na pečené papriky, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a ešte necháme všetko spoločne „prebublať“.

Príprava kvásku (cca 8 minút)
Z múky, droždia, vlažného mlieka, štipky cukru si vymiešame kvások. Ten necháme na miernom teple vykysnúť (cca 10 minút).

Príprava cesta (cca 20 minút)
Hrubú múku zmiešame spolu so soľou, vytvoríme uprostred dôlik a do neho pridáme vajcia, kvások a postupne začneme prilievať vlažné mlieko. Zapracujeme všetkú tekutinu a vypracujeme tak vláčne cesto, do ktorého pridáme nakrájané a opražené kocočky rožku. Cesto necháme vykysnúť. Potom ho naporcujeme cca na 0,5 kg bochníky a znova ich necháme vykysnúť prikryté pod utierkou, aby cesto neoschlo. Potom, čo bochníky nakysnú z nich vyváľame knedle.

Varenie knedle (cca 25 minút) 
Knedle kladieme na dierovanú gastro nádobu (ľahko mastenú) a ponecháme vykysnúť v konvektomate pri programe varenie v pare s 37° C a cca 10 minút. Potom prepneme na 99° C a varíme knedle v pare cca 22 minút. Po uvarení knedle omastíme maslom či sadlom, aby neokorali, a necháme vychladnúť. Knedle z pary nemusíme prepichovať oproti knedliam vareným vo vode.

Servírovanie

Na nahriaty tanier preložíme naparené, teplé knedle, k pravej strane preložíme pečené papriky, ktoré podlejeme omáčkou.

Tip:

Omáčka k paprikám nemá byť príliž sladká ako klasická paradajková omáčka. Keď máme pálivé papriky, budeme mať pikantnejšiu omáčku.
Knedle si môžeme začať pripravovať hneď, akonáhle sa pečú papriky.

Ďalšie recepty

Tekvicovo-ricottové gnocchi so šalviovým maslom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Losos s kuskusovym šalatom "Tabbouleh"

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Medovník

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty