Naše potraviny Recepty Ríbezľové mascarpone s mandľovým griliášom
Ríbezľové mascarpone s mandľovým griliášom

Ríbezľové mascarpone s mandľovým griliášom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Čokoládové brownies s mandľami:
Čokoláda 70 % 60 g
Maslo 82% 55 g
Vajcia 170 g
Cukor kryštálový jemný 55 g
Hladká múka 30 g
Prášok do pečiva 5 g
Mandle lúpané 30 g
Ríbezľové mascarpone:
Mascarpone 500 g
Žltky pasterizované 60 g
Cukor kryštálový jemný 90 g
Vanilkový struk 0,2 g
Likér Amaretto 30 g
Smotana 33 % 250 g
Mandľový griliáš:
Cukor kryštálový jemný 50 g
Mandle lúpané 80 g
Ríbezľové želé:
Ríbezle čerstvé 200 g
Cukor kryštálový jemný 100 g
Želetina plátková 60 g
Víno ružové, polosladké 50 g
Dekorácia
Ríbezle červené, čerstvé 100 g

10 porcií

Príprava brownies (cca 45 minut)
V mise zmiešme múku s práškom do pečiva a nahrubo nasekané mandle. Čokoládu rozpustíme spolu s maslom. Vajcia vyšľaháme do peny, pridáme cukor a znovu vyšľaháme. Opatrne vmiešame rozpustenú čokoládu, potom pridáme zmes múky a kypriaceho prášku a znovu vymiešame. Vzniknutú hmotu rozotrieme do výšky 8mm na pečiaci papier, vložíme do predohriatej rúry a pečieme na 180 °C do tej doby, kým nieje brownies hotové, tzn. je na povrchu upečené, vo vnútri vlhké a hutné. K zisteniu použijeme špajdlu, na ktorej by pri správne upečenom korpuse mali zostávať kúsky.  Dĺžka pečenia závisí na výške pečenej hmoty. Po upečení plát necháme na stole vychladnúť, papier zospodu zvlhne. Následne plát otočíme a papier ľahko stiahneme z korpusu. Korpus prenesieme na čistý pečiaci papier a nakrájame ho na obdĺžnik, ktorý presne kopíruje formu, v ktorej budeme dezert pripravovať.

Ríbezľové mascarpone (cca 15 minút)
Do misky od mixéru vložíme mascarpone, amaretto, pasterizované žĺtky, cukor, zrnka čerstvej vanilky a vyšľaháme do hustej konzistencie. Nakoniec vmiešame šťavu z čerstvých ríbezlí. Formu si vypláchneme studenou vodou a vyložíme potravinovou fóliou. Do formy pomocou cukrárskeho sáčku nanesieme ochutené mascarpone, 1/2 cm od vrchnej hrany formy.  Ľahkým poklepávaním formy o stôl obsah strasieme, aby vo vnútri nezostali vzduchové bubliny. Na mascarpone položíme ukrojený plát browniesu o veľkosti formy a mierne pritlačíme. Takto naplnenú formu uzavrieme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky asi na 3 hodiny. Potom formu vyberieme na pracovnú dosku dnom nahor, opatrne odstraníme formu, potom i potravinovú fóliu. Na povrch dezertu cukrárskou kartou ozdobne nanesieme ušľahanú šľahačku. Dezert krájame hladkým cukrárskym nožom, ktorý si prieběžne namáčame v studenej vode. 

Mandľový griliáš (cca 5 minút)
Panvicu s cukrom pozvoľna zahrievame. Pôsobením tepla cukor zkaramelizujeme do nazlatlej farby. Potom do nej vmiešame lúpané mandle, obsah panvice vyberieme na silikónovú podložku alebo na pečiaci papier s olejom a necháme vychladnúť. Potom karamel s mandľami vložíme do silnejšieho igelitového sáčku a palicou na mäso to všetko rozbijeme na malé kúsky - griliáš.

Ríbezľové želé  (cca 15 minút)
Z čerstvých ríbezlí v odšťavňovači prelisujeme šťavu. Do časti namočíme plátky želatiny, aby nabobtnala. Druhú časť ochutíme cukrom a privedieme k varu. Z povrchu odstránime penu a pridáme namočenú želatinu, ktorá sa teplom rozpustí. Tekutinu nalejeme do pripravenej formy vyloženú potravinovou fóliou asi do výšky 1cm a necháme zatuhnúť. Potom zo želé krájame pravidelné kocky a dekorujeme nimi dezert.

Servírovanie

Na studený tanier položíme rez ríbezľového mascarpone, rovnobežne s čelným rezom naaranžujeme mandľový griliáš do tvaru obdĺžnika, dezert doplníme čerstvými ríbezľami a kockou ríbezľového želé.

Ďalšie recepty

Tekvicovo-ricottové gnocchi so šalviovým maslom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Losos s kuskusovym šalatom "Tabbouleh"

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Medovník

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty