Sadlovníky
Ingrediencie
Cesto: | ↓ | |
---|---|---|
Hladká múka | 375 g | |
Cukor múčkový | 250 g | |
Bravčová masť škvarená | 250 g | |
Kakao | 75 g | |
Citrón na kôru | 75 g | |
Mandle hranolčeky | 75 g | |
Na posypanie: | ↓ | |
Cukor múčkový | 125 g | |
Vanilkový struk | 0,5 g |
Príprava cesta (cca 5 minút)
Na val alebo pracovnú dosku najprv presejeme hladkú múku, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme kúsky vláčnej škvarenej masti, ďalej pridáme preosiaty múčkový cukor a kakao. Nakoniec na povrch nastrúhame kôru z umytého citróna. Pripravené suroviny spracujeme na vláčne cesto, z ktorého vytvarujeme valček, zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Cesto sa musí odležať, preto ho spracovávame najneskôr na druhý deň.
Tvarovanie a pečenie sadlovníkov (cca 20 minút)
Cesto si rozdelíme na viac dielov, aby sme ho spracovávali postupne a nezahrievalo sa nám tak na pracovnej doske. Jednotlivý diel cesta vytvarujeme do valčeka, ktorý si rozdelíme na malé dieliky asi 20g, a tie vytvarujeme do malých guliček. Do každej guličky zapichneme hranolček mandle, položíme na plech s pečiacim papierom a pečieme na 165°C ( klasickým suchým teplom s vypnutým horkovzduchom) pokiaľ nie sú na spodnej strane upečené. Upečené sadlovníky uchovávame v uzavetej krabičke naskladané do jednej vrstvy po dobu 2 týždňov.
Servírovanie
Pred servírovaním vianočné cukrovinky posypeme múčkovým cukrom, do ktorého sme dali prázdne vanilkové struky, ktoré nám ostali z prípravy iného cesta.
Tip:
Tieto cukrovinky sú už skoro zabudnuté, ale sú výborné. Nebojte sa bravčovej masti. Sadlovníky sú voňavé a krehké.
Vo veľkom množstve môžeme cesto urobiť v kotli univerzálneho stroja s nasadením háku na rýchlosť 1. Musíme si dať pozor, aby sme cesto nesparili.
Každé cesto sa musí nechať odležať, aby bolo dobre spracovateľné. Nechávame odležať 2-5 dní.