Spaghetti Bolognese
Ingrediencie
Ideál cestoviny | 800 | |
---|---|---|
Hovädzie sekané mäso 20 % tuku | 800 | |
Cibuľa | 260 | |
Mrkva | 110 | |
Zeler stonkový | 100 | |
Cukor krupica | 50 | |
Tomato pasta | 300 | |
Tomatová omáčka | 1300 | |
Soľ | 300 | |
Čierne korenie mleté | 10 | |
Bazalka čerstvá | 140 | |
Grana Padano sýr | 100 | |
Pommece olej | 150 | |
Cesnaková pasta 30% | 10 | |
Oregano sušené | 10 | |
Tymian sušený | 5 | |
Pozzo Gavi D.O.C. | 100 |
10 porcií
Výrobný postup:
1. Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode, za občasného miešania po dobu 10 min.Vodu poriadne zlejeme a cestoviny rozprestrieme do maximálne 3cm výšky.
2. Ďalej ich premastíme pomace olejom a necháme za občasného miešania vychladnúť. Najemno nakrájanú cibuľu, mrkvu a stonkový zeler osmahneme na oleji domäkka.
3. Pridáme 1/4 cesnaku, nechápe speniť a potom ďalej tomatovú pastu, ktorú rozmiečame v základe a zľahka orestujeme. Pridáme mleté hovädzie mäso a zarestujeme to celé do šedej farby (mleté mäso sa musí dôkladne rozmiešať, aby v ragú neboli hrudky). Potom pridáme biele víno, necháme zľahka odpariť a to zalejeme tomatovou omáčkou.
4. Ihneď dochutíme cukrom, bylinkami, čiernym korením a až teraz pridáme soľ a varíme zvoľna aspoň 2 hodiny. Ku koncu varenia dochutíme cesnakom, prípadne soľou.
Servis:
Spaghetti si zľahka ohrejeme cez cedník vo vriacej vode a okvapkané prehodíme na panvici spolu s ohriatym ragú, krájanými paradajkami a nahrubo trhanou bazalkou.
Zľahka zasypeme strúhaným či hobľovaným syrom Grana Padáno.
Tip:
Verzií ako dochutiť omáčku "alla Bolognese" je nepreberné množstvo. Pre vyniknutie chuti je možné pridať na prúžky nakrájanú taliansku slaninu (pancetta) či kuraciu pečeň.
Chuťovú harmóniu tohoto pokrmu môžeme zvýrazniť pridaním vyzretého tvrdého syra typu Parmigiano Reggiano či Grana Padano.
Je lepšie syr pridať tesne pred podávaním pokrmu vo forme hoblín (je výraznejší ako strúhaný). Hobliny pripravíme pomocou noža alebo škrabky na zeleninu a to tesne pred servírovaním pokrmu.