Naše potraviny Recepty Španielsky vtáčik s dusenou ryžou
Španielsky vtáčik s dusenou ryžou

Španielsky vtáčik s dusenou ryžou

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Mäso:
Hovädzie mäso zadné - šál 2000 g
Horčica plnotučná 40 g
Soľ kamenná 20 g
Čierne korenie mleté 1 g
Slanina bez kože 100 g
Saláma mäkká 300 g
Vajcia 250 g
ARO uhorky 5-7 cm 400 g
Cibuľa žltá 100 g
Omáčka:
Olej slnečnicový 100 g
Slanina bez kože 100 g
Cibuľa žltá 200 g
Nálev z uhoriek 50 g
Horčica plnotučná 30 g
Soľ kamenná 10 g
Múka ARO 100 g
Hoväzí vývar, vlastná výroba 1000 g
Dusená ryža:
Ryža dlhozrnná 700 g
Voda 1000 g
Cibuľa žltá 80 g
Klinček celý 0,5 g
Rastlinný olej 100 g
Petržlenová vňať 20 g

10 porcí

Príprava mäsa (cca 120 minút)
Hovädzie mäso odblaníme a nakrájame skrz vlákno na plátky s hmotnosťou 150g. Plátky si rozprestrieme na pracovnú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a paličkou na mäso ich rozklepeme tak, že postupujeme od prostriedku ku krajom, mäso je rovnomerne naklepané, nepresekané. Naklepané plátky osolíme, opopríme, potrieme horčicou a na každý plátok na seba ukladáme súčasti náplne. Uhorky, salámu, slaninu nakrájame na hranolky, varené vajce natvrdo pozdĺž prekrojíme na 4 diely, cibuľu nakrájame na mesiačiky. Náplň musí byť dobre poskladaná, aby sa nám vtáčik dobre balil. Pri balení závitku postupujeme tak, že najskôr mäso prehneme cez náplň, kraje prehneme smerom k stredu a následovne závitok zarolujeme. Pri rolovaní závitok uťahujeme ťahom k sebe, aby po tepelnej úprave bola mozaika dobre viditeľná a náplň nevypadávala. Takto vytvarované závitky vložíme veľmi tesne vedľa seba do pekáča, aby sa po zapečení nerozbalili. Pekáč vložíme do trúby alebo do konvektomatu a závitky zapečieme na 200°C 10 minút, potom ich pečieme na 160°C prikryté pokrievkou asi 1,5 hodiny. V priebehu pečenia ich  podlievame teplou vodou. Mäkké závitky vyberieme a výpek zlejeme do panvice.

Príprava šťavy (cca 45 minút)
Do panvice vložíme nakrájané kocočky slaniny a trochu oleja. Kocočky vytavíme do sklovata, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme ju do tmavozlatej farby. Restujeme pozvoľna, za občasného zastrieknutia vodou, aby sa cibuľa nespálila. Keď máme cbuľu tmavú, zarestujeme do nej horčicu, základ zalejeme pripraveným vývarom a výpekom z vtáčikov. Pridáme nálev z uhoriek, ochutíme soľou a čiernym korením. Pripravený základ vyrestujeme na tuk, zaprášime múkou a orestujeme ju do farby základu. Potom všetko zalejeme studeným vývarom, rozšľaháme metlou a prevaríme asi 20 minút. Prevarená šťava je lesklá. Konzistencia je stredne hustá. Na záver šťavu precedíme na pripravené závitky a ešte ich v trúbe krátko zapečieme, aby sa chuť šťavy prelínala so závitkami.

Príprava dusenej ryže (cca 35 minút)
Ryžu dôkladne, v troch studených vodách, prepláchneme. Necháme ju v cedítku odkvapkať a uschnúť. Mezitým si do celej olúpanej cibule napicháme klinček.  V kastróle s ťažkým, silným dnom rozohrejeme tuk, na ktorom orestujeme ryžu do sklovata. Potom ju zalejeme horúcou vodou, osolíme, pridáme cibuľu, premiešame a rýchlo ju zavaríme. Dusíme ju za občasného premiešania, miernym varom pod pokrievkou dovtedy až sa hladina vody vyrovná s povrchom ryže. V tento moment ryžu odstavíme z priameho tepla a necháme ju stále priklopenú pokrievkou dôjsť asi 20 minút. Z uvarenej ryže vyberieme cibuľu s klinčekom a ryžu preparíme dvojzubou vidličkou. Potom ju prenesieme a necháme ju vychladnúť.

Servírovanie

Naparenú ryžu prenesieme na ľavú stranu nahriateho taniera. Pridáme prehriate vtáčiky a podlejeme ich šťavou. Pokrm doplníme vetvičkou petržlenovej vňate.

Tip:

Ak pripravujeme malé množstvo vtáčikov, je dobré každý zviazať potravinárskym motúzom a opiecť ich na tuku. Na výpeku potom restujete základ a pokračujete ako je napísané.
Ak použijete na viazanie mäsa motúz, nezabudnite ho odstrániť pred servírovaním.

Ďalšie recepty

Tekvicovo-ricottové gnocchi so šalviovým maslom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Losos s kuskusovym šalatom "Tabbouleh"

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Medovník

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty