Naše potraviny Recepty Španielsky vtáčik s dusenou ryžou
Španielsky vtáčik s dusenou ryžou

Španielsky vtáčik s dusenou ryžou

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Mäso:
Hovädzie mäso zadné - šál 2000 g
Horčica plnotučná 40 g
Soľ kamenná 20 g
Čierne korenie mleté 1 g
Slanina bez kože 100 g
Saláma mäkká 300 g
Vajcia 250 g
ARO uhorky 5-7 cm 400 g
Cibuľa žltá 100 g
Omáčka:
Olej slnečnicový 100 g
Slanina bez kože 100 g
Cibuľa žltá 200 g
Nálev z uhoriek 50 g
Horčica plnotučná 30 g
Soľ kamenná 10 g
Múka ARO 100 g
Hoväzí vývar, vlastná výroba 1000 g
Dusená ryža:
Ryža dlhozrnná 700 g
Voda 1000 g
Cibuľa žltá 80 g
Klinček celý 0,5 g
Rastlinný olej 100 g
Petržlenová vňať 20 g

10 porcí

Príprava mäsa (cca 120 minút)
Hovädzie mäso odblaníme a nakrájame skrz vlákno na plátky s hmotnosťou 150g. Plátky si rozprestrieme na pracovnú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a paličkou na mäso ich rozklepeme tak, že postupujeme od prostriedku ku krajom, mäso je rovnomerne naklepané, nepresekané. Naklepané plátky osolíme, opopríme, potrieme horčicou a na každý plátok na seba ukladáme súčasti náplne. Uhorky, salámu, slaninu nakrájame na hranolky, varené vajce natvrdo pozdĺž prekrojíme na 4 diely, cibuľu nakrájame na mesiačiky. Náplň musí byť dobre poskladaná, aby sa nám vtáčik dobre balil. Pri balení závitku postupujeme tak, že najskôr mäso prehneme cez náplň, kraje prehneme smerom k stredu a následovne závitok zarolujeme. Pri rolovaní závitok uťahujeme ťahom k sebe, aby po tepelnej úprave bola mozaika dobre viditeľná a náplň nevypadávala. Takto vytvarované závitky vložíme veľmi tesne vedľa seba do pekáča, aby sa po zapečení nerozbalili. Pekáč vložíme do trúby alebo do konvektomatu a závitky zapečieme na 200°C 10 minút, potom ich pečieme na 160°C prikryté pokrievkou asi 1,5 hodiny. V priebehu pečenia ich  podlievame teplou vodou. Mäkké závitky vyberieme a výpek zlejeme do panvice.

Príprava šťavy (cca 45 minút)
Do panvice vložíme nakrájané kocočky slaniny a trochu oleja. Kocočky vytavíme do sklovata, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme ju do tmavozlatej farby. Restujeme pozvoľna, za občasného zastrieknutia vodou, aby sa cibuľa nespálila. Keď máme cbuľu tmavú, zarestujeme do nej horčicu, základ zalejeme pripraveným vývarom a výpekom z vtáčikov. Pridáme nálev z uhoriek, ochutíme soľou a čiernym korením. Pripravený základ vyrestujeme na tuk, zaprášime múkou a orestujeme ju do farby základu. Potom všetko zalejeme studeným vývarom, rozšľaháme metlou a prevaríme asi 20 minút. Prevarená šťava je lesklá. Konzistencia je stredne hustá. Na záver šťavu precedíme na pripravené závitky a ešte ich v trúbe krátko zapečieme, aby sa chuť šťavy prelínala so závitkami.

Príprava dusenej ryže (cca 35 minút)
Ryžu dôkladne, v troch studených vodách, prepláchneme. Necháme ju v cedítku odkvapkať a uschnúť. Mezitým si do celej olúpanej cibule napicháme klinček.  V kastróle s ťažkým, silným dnom rozohrejeme tuk, na ktorom orestujeme ryžu do sklovata. Potom ju zalejeme horúcou vodou, osolíme, pridáme cibuľu, premiešame a rýchlo ju zavaríme. Dusíme ju za občasného premiešania, miernym varom pod pokrievkou dovtedy až sa hladina vody vyrovná s povrchom ryže. V tento moment ryžu odstavíme z priameho tepla a necháme ju stále priklopenú pokrievkou dôjsť asi 20 minút. Z uvarenej ryže vyberieme cibuľu s klinčekom a ryžu preparíme dvojzubou vidličkou. Potom ju prenesieme a necháme ju vychladnúť.

Servírovanie

Naparenú ryžu prenesieme na ľavú stranu nahriateho taniera. Pridáme prehriate vtáčiky a podlejeme ich šťavou. Pokrm doplníme vetvičkou petržlenovej vňate.

Tip:

Ak pripravujeme malé množstvo vtáčikov, je dobré každý zviazať potravinárskym motúzom a opiecť ich na tuku. Na výpeku potom restujete základ a pokračujete ako je napísané.
Ak použijete na viazanie mäsa motúz, nezabudnite ho odstrániť pred servírovaním.

Ďalšie recepty

Losos s kuskusovym šalatom "Tabbouleh"

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Medovník

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Kuracie krídelká pečené na pive

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty