Tekvicová polievka
Ingrediencie
Šalotka | 230 g | |
---|---|---|
Tekvica Hokkaido | 1000 g | |
Chilli paprička, čerstvá | 5 g | |
Olivový olej extra panenský | 150 ml | |
Cesnak jednostručkový | 22 g | |
Pór | 120 g | |
Zemiaky, varný typ C | 250 g | |
Olivový olej extra panenský | 200 ml | |
Tymián čerstvý | 20 g | |
Bobkový list | 1 g | |
Vývar zeleninový, vlastná výroba | 800 ml | |
Cukor trstinový | 50 g | |
Maslo 82% | 200 g | |
Soľ kamenná | 10 g | |
Doplnky: | ↓ | |
Tekvicové semienka | 50 g | |
Olej tekvicový | 30 ml |
10 porcí
Príprava základu na polievku(cca 1hodina): Olúpanú tekvicu, šalotku a chilli papričku, zemiaky, cesnak a pór nakrájame na plátky a premiešame s korením a olivovým olejom. Potom ľahko podlejeme vývarom a prikryté alobalom pečieme v trúbe na 180°C úplne domäkka.
Príprava polievky (cca 10 minút)
Zeleninovú zmes prenesieme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Potom ju vložíme do hrnca a vmiešaním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenciu, potom ochutíme cukrom, soľou a krátko povaríme.
Práprava tekvicových semienok (cca 7 minút)
Tekvicové semienka rozprestrieme na plech s pečiacim papierom a pečieme v trúbe na 170°C asi 7 minút. Semienka sa krásne upražia a rozvoňajú.
Servírovanie
Pred servírovaním polievku ohrejeme a vymixujeme spolu s vychladenými kockami masla, ktoré polievku zjemnia. Ďalej už nevaríme a ihneď podávame. Ľahko vymixovanú polievku doplníme upraženými tekvicovými semienkami a pokvapkáme tekvicovým olejom.
Tip:
Tekvicových polievok je veľa druhov. Keď máte v obľube krémovo - smotanovú verziu, doporučujeme ju pripraviť rovnakým spôsobom (pečením) a nahradiť vývar smotanou a mliekom v pomere 1:1(množstvo masla potom o 70% znížime).