Trhanec s hrozienkami, smotanovým krémom a makovou žmolenkou
Ingrediencie
Vajcia | 500 g | |
---|---|---|
Soľ | 10 g | |
UHT mlieko 1,5 % | 1500 g | |
Hrozienka | 50 g | |
Polohrubá múka | 900 g | |
Cukor kryštálový Sweet Family | 60 g | |
Tuk na vymazanie | 200 g | |
Práškový cukor Sweet Family | 80 g | |
Citrón na kôru | 80 g | |
Maková drobenka: | ↓ | |
Mak mletý | 100 g | |
Cukor kryštálový Sweet Family | 100 g | |
Hera | 50 g | |
Smotanový krém: | ↓ | |
Smotana kyslá 16 % | 250 g | |
Tvaroh mäkký tučný | 250 g | |
Cukor trstinový svetlý | 150 g | |
Vanilkový struk | 5 g | |
Žltky pasterizované | 50 g | |
Citrón na šťavu | 50 g | |
Medovka čerstvá | 20 g |
10 porcií
Výrobný postup
V miske zmiešame cukor s makom a maslom. Vznikne nám drobenka.
V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme mäkký tvaroh, kyslú smotanu, zrnká vanilky a premiešame. Podľa potreby dochutíme citrónovou šťavou.
Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vyšľaháme žĺtky, mierne osolíme, zalejeme mliekom, prisypeme preosiatu polohrubú múku a vymiešame cestíčko. Potom pridáme sparené hrozienka a citrónovú kôru. Nakoniec vymiešame z bielkov a cukru pevný sneh. Vzniknutú hmotu rozdelíme do pekáča, ktorý sme si vymastili tukom a vysypali múkou. Pečieme na 180 °C podľa výšky korpusu asi 10 minút. Upečené korpusy natrháme na kúsky, postrúhame maslom a ešte krátko zapečieme.
Servírovanie
Na nahriaty tanier dáme opečené kúsky trhanca, posypeme zľahka práškovým cukrom, nadrobíme žmolenku a doplníme ochuteným smotanovým krémom.
Tip:
Trhanec môžeme doplniť i zmrzlinou, ovocnou omáčkou, či čerstvým ovocím.