Naše potraviny Recepty Trhanec s hrozienkami, smotanovým krémom a makovou žmolenkou
Trhanec s hrozienkami, smotanovým krémom a makovou žmolenkou

Trhanec s hrozienkami, smotanovým krémom a makovou žmolenkou

Doba prípravy 30 minút
Náročnosť receptu ľahká

Ingrediencie

Vajcia 500 g
Soľ 10 g
UHT mlieko 1,5 % 1500 g
Hrozienka 50 g
Polohrubá múka 900 g
Cukor kryštálový Sweet Family 60 g
Tuk na vymazanie 200 g
Práškový cukor Sweet Family 80 g
Citrón na kôru 80 g
Maková drobenka:
Mak mletý 100 g
Cukor kryštálový Sweet Family 100 g
Hera 50 g
Smotanový krém:
Smotana kyslá 16 % 250 g
Tvaroh mäkký tučný 250 g
Cukor trstinový svetlý 150 g
Vanilkový struk 5 g
Žltky pasterizované 50 g
Citrón na šťavu 50 g
Medovka čerstvá 20 g

10 porcií

Výrobný postup

V miske zmiešame cukor s makom a maslom. Vznikne nám drobenka.

V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme mäkký tvaroh, kyslú smotanu, zrnká vanilky a premiešame. Podľa potreby dochutíme citrónovou šťavou.

Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vyšľaháme žĺtky, mierne osolíme, zalejeme mliekom, prisypeme preosiatu polohrubú múku a vymiešame cestíčko. Potom pridáme sparené hrozienka a citrónovú kôru. Nakoniec vymiešame z bielkov a cukru pevný sneh. Vzniknutú hmotu rozdelíme do pekáča, ktorý sme si vymastili tukom a vysypali múkou. Pečieme na 180 °C podľa výšky korpusu asi 10 minút. Upečené korpusy natrháme na kúsky, postrúhame maslom a ešte krátko zapečieme.

Servírovanie

Na nahriaty tanier dáme opečené kúsky trhanca, posypeme zľahka práškovým cukrom, nadrobíme žmolenku a doplníme ochuteným smotanovým krémom.

 

Tip:

Trhanec môžeme doplniť i zmrzlinou, ovocnou omáčkou, či čerstvým ovocím.

Ďalšie recepty

Jablkové kapsy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilovaný hermelín

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Tatarák z lososa

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty