Naše potraviny Recepty Trhanec s hrozienkami, smotanovým krémom a makovou žmolenkou
Trhanec s hrozienkami, smotanovým krémom a makovou žmolenkou

Trhanec s hrozienkami, smotanovým krémom a makovou žmolenkou

Doba prípravy 30 minút
Náročnosť receptu ľahká

Ingrediencie

Vajcia 500 g
Soľ 10 g
UHT mlieko 1,5 % 1500 g
Hrozienka 50 g
Polohrubá múka 900 g
Cukor kryštálový Sweet Family 60 g
Tuk na vymazanie 200 g
Práškový cukor Sweet Family 80 g
Citrón na kôru 80 g
Maková drobenka:
Mak mletý 100 g
Cukor kryštálový Sweet Family 100 g
Hera 50 g
Smotanový krém:
Smotana kyslá 16 % 250 g
Tvaroh mäkký tučný 250 g
Cukor trstinový svetlý 150 g
Vanilkový struk 5 g
Žltky pasterizované 50 g
Citrón na šťavu 50 g
Medovka čerstvá 20 g

10 porcií

Výrobný postup

V miske zmiešame cukor s makom a maslom. Vznikne nám drobenka.

V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme mäkký tvaroh, kyslú smotanu, zrnká vanilky a premiešame. Podľa potreby dochutíme citrónovou šťavou.

Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vyšľaháme žĺtky, mierne osolíme, zalejeme mliekom, prisypeme preosiatu polohrubú múku a vymiešame cestíčko. Potom pridáme sparené hrozienka a citrónovú kôru. Nakoniec vymiešame z bielkov a cukru pevný sneh. Vzniknutú hmotu rozdelíme do pekáča, ktorý sme si vymastili tukom a vysypali múkou. Pečieme na 180 °C podľa výšky korpusu asi 10 minút. Upečené korpusy natrháme na kúsky, postrúhame maslom a ešte krátko zapečieme.

Servírovanie

Na nahriaty tanier dáme opečené kúsky trhanca, posypeme zľahka práškovým cukrom, nadrobíme žmolenku a doplníme ochuteným smotanovým krémom.

 

Tip:

Trhanec môžeme doplniť i zmrzlinou, ovocnou omáčkou, či čerstvým ovocím.

Ďalšie recepty

Pečené husacie prsia so špenátovými lokšami

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Pečené kačacie prsia s červenou kapustou

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Figový džem s pomarančom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty