Veľkonočný koláč - Môj obchod
Naše potraviny Recepty Veľkonočný koláč
Veľkonočný koláč

Veľkonočný koláč

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Droždie 1
Polohrubá múka 500 g
UHT mlieko 1,5 % 250 ml
Cukor kryštálový Sweet Family 100 g

Výrobný postup

Všetky pripravené suroviny je nutné najprv vybrať z chladničky, aby dosiahli správnu izbovú teplotu. Z rozdrobeného droždia, lyžice cukru, vlažného mlieka a lyžice múky pripravíme kvások a uložíme ho na teplé miesto. Dá sa k tomu využiť aj rúra predohriata na minimum - cca na 30 oC.

Zatiaľ si vo väčšej mise zmiešame presiatu múku s kryštálovým a vanilkovým cukrom, soľ a citrónovú kôru. Pokiaľ pridávate anýz, pridajte ho v tejto fáze. Do pripravenej zmesi vložte vykysnutý kvások, pridajte žĺtka a hrozienka (pokiaľ chcete dosiahnuť ešte lepšej chuti, môžete ich  predtým namočiť do rumu), väčšiu časť sekaných mandlí, nahrubo nasekané orechy a rozpustené maslo. Dôkladne cesto zapracujte – najprv vareškou a potom rukami, aby sa krásne spojilo. Poprášte bochník múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte vykysnúť na teplom mieste cca 2 hodiny. V priebehu kysnutia ho párkrát opatrne prepracujte vareškou, aby sa do cesta dostal vzduch, ktorý napomáha správnemu kysnutiu cesta.

Dobre vykysnuté cesto rozdeľte na dva diely a vytvorte z nich dva rovnomerné bochníky. Vložte ich na plech pokrytý pečiacim papierom a nechajte ešte cca 20 minút kysnúť. Mezditým si predohrejte rúru na 220oC (teplovzdušnú  na 200oC.) Potrite mazance rozšľahaným vajíčkom, posypte mandľami a dajte do rúry.

Nechajte mazance na túto vysokú teplotu v rúre cca 15 minút, docielite tým chrumkavú kôrku. Potom zmente teplotu na 150oC - 160oC a nechajte pomaly dopiecť. Trvá to cca hodinu. Že je bochník prepečený, poznáte podľa toho, že keď do jeho stredu zapichnete špajdlu, jej koniec je po vytiahnutí čistý a bez známok surového cesta.

Po upečení potrite ešte horúci mazanec rozpusteným maslom a dajte pomaly chladnúť na mriežku. Ta zamezdí tomu, že Vám mazanec odspodu zvlhne.  Nakoniec posypte dobrotu práškovým cukrom a máte hotovo. 

Ďalšie recepty

Zapekané kuracie stehná

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Grilované špízy

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Šošovicová polievka s párkom

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty