Veľkonočný koláč
Ingrediencie
Droždie | 1 | |
---|---|---|
Polohrubá múka | 500 g | |
UHT mlieko 1,5 % | 250 ml | |
Cukor kryštálový Sweet Family | 100 g |
Výrobný postup
Všetky pripravené suroviny je nutné najprv vybrať z chladničky, aby dosiahli správnu izbovú teplotu. Z rozdrobeného droždia, lyžice cukru, vlažného mlieka a lyžice múky pripravíme kvások a uložíme ho na teplé miesto. Dá sa k tomu využiť aj rúra predohriata na minimum - cca na 30 oC.
Zatiaľ si vo väčšej mise zmiešame presiatu múku s kryštálovým a vanilkovým cukrom, soľ a citrónovú kôru. Pokiaľ pridávate anýz, pridajte ho v tejto fáze. Do pripravenej zmesi vložte vykysnutý kvások, pridajte žĺtka a hrozienka (pokiaľ chcete dosiahnuť ešte lepšej chuti, môžete ich predtým namočiť do rumu), väčšiu časť sekaných mandlí, nahrubo nasekané orechy a rozpustené maslo. Dôkladne cesto zapracujte – najprv vareškou a potom rukami, aby sa krásne spojilo. Poprášte bochník múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte vykysnúť na teplom mieste cca 2 hodiny. V priebehu kysnutia ho párkrát opatrne prepracujte vareškou, aby sa do cesta dostal vzduch, ktorý napomáha správnemu kysnutiu cesta.
Dobre vykysnuté cesto rozdeľte na dva diely a vytvorte z nich dva rovnomerné bochníky. Vložte ich na plech pokrytý pečiacim papierom a nechajte ešte cca 20 minút kysnúť. Mezditým si predohrejte rúru na 220oC (teplovzdušnú na 200oC.) Potrite mazance rozšľahaným vajíčkom, posypte mandľami a dajte do rúry.
Nechajte mazance na túto vysokú teplotu v rúre cca 15 minút, docielite tým chrumkavú kôrku. Potom zmente teplotu na 150oC - 160oC a nechajte pomaly dopiecť. Trvá to cca hodinu. Že je bochník prepečený, poznáte podľa toho, že keď do jeho stredu zapichnete špajdlu, jej koniec je po vytiahnutí čistý a bez známok surového cesta.
Po upečení potrite ešte horúci mazanec rozpusteným maslom a dajte pomaly chladnúť na mriežku. Ta zamezdí tomu, že Vám mazanec odspodu zvlhne. Nakoniec posypte dobrotu práškovým cukrom a máte hotovo.