Naše potraviny Recepty Veľkonočný koláč
Veľkonočný koláč

Veľkonočný koláč

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Ingrediencie

Droždie 1
Polohrubá múka 500 g
UHT mlieko 1,5 % 250 ml
Cukor kryštálový Sweet Family 100 g

Výrobný postup

Všetky pripravené suroviny je nutné najprv vybrať z chladničky, aby dosiahli správnu izbovú teplotu. Z rozdrobeného droždia, lyžice cukru, vlažného mlieka a lyžice múky pripravíme kvások a uložíme ho na teplé miesto. Dá sa k tomu využiť aj rúra predohriata na minimum - cca na 30 oC.

Zatiaľ si vo väčšej mise zmiešame presiatu múku s kryštálovým a vanilkovým cukrom, soľ a citrónovú kôru. Pokiaľ pridávate anýz, pridajte ho v tejto fáze. Do pripravenej zmesi vložte vykysnutý kvások, pridajte žĺtka a hrozienka (pokiaľ chcete dosiahnuť ešte lepšej chuti, môžete ich  predtým namočiť do rumu), väčšiu časť sekaných mandlí, nahrubo nasekané orechy a rozpustené maslo. Dôkladne cesto zapracujte – najprv vareškou a potom rukami, aby sa krásne spojilo. Poprášte bochník múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte vykysnúť na teplom mieste cca 2 hodiny. V priebehu kysnutia ho párkrát opatrne prepracujte vareškou, aby sa do cesta dostal vzduch, ktorý napomáha správnemu kysnutiu cesta.

Dobre vykysnuté cesto rozdeľte na dva diely a vytvorte z nich dva rovnomerné bochníky. Vložte ich na plech pokrytý pečiacim papierom a nechajte ešte cca 20 minút kysnúť. Mezditým si predohrejte rúru na 220oC (teplovzdušnú  na 200oC.) Potrite mazance rozšľahaným vajíčkom, posypte mandľami a dajte do rúry.

Nechajte mazance na túto vysokú teplotu v rúre cca 15 minút, docielite tým chrumkavú kôrku. Potom zmente teplotu na 150oC - 160oC a nechajte pomaly dopiecť. Trvá to cca hodinu. Že je bochník prepečený, poznáte podľa toho, že keď do jeho stredu zapichnete špajdlu, jej koniec je po vytiahnutí čistý a bez známok surového cesta.

Po upečení potrite ešte horúci mazanec rozpusteným maslom a dajte pomaly chladnúť na mriežku. Ta zamezdí tomu, že Vám mazanec odspodu zvlhne.  Nakoniec posypte dobrotu práškovým cukrom a máte hotovo. 

Ďalšie recepty

Grilovaný kozí syr s cviklovým pyré a čerstvým špenátom

Doba prípravy Viac ako 60 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Hovädzí burger s guacamole

Doba prípravy 45 minút
Náročnosť receptu stredná

Zobraziť celý recept

Limonáda z limetiek a zázvoru

Doba prípravy 15 minút
Náročnosť receptu ľahká

Zobraziť celý recept

Zobraziť ďalšie recepty