Vyprážané tvarohové nočky s kyslou smotanou a marinovanými slivkami
Ingrediencie
Tvarohové nočky: | ↓ | |
---|---|---|
Tvaroh mäkký, tučný, kocky | 500 g | |
Hladká múka | 500 g | |
Prášok do pečiva | 30 g | |
Vajcia | 300 g | |
UHT mlieko 1,5 % | 120 ml | |
Rum tuzemský | 30 ml | |
Hrozienka | 50 g | |
Práškový cukor ARO | 100 g | |
Škorica mletá | 10 g | |
Olej (na vyprážanie) | 500 ml | |
Marinované slivky: | ↓ | |
Slivky mrazené, polené | 500 g | |
Cukor trstinový | 300 g | |
Slivovica | 50 ml | |
Badyán | 1 g | |
Omáčka: | ↓ | |
Smotana kyslá 14 % ARO | 500 g | |
Vanilkový struk čerstvý | 0,2 g | |
Cukor trstinový | 100 g | |
Medovka čerstvá | 30 g |
10 porcií
Výrobný postup
Príprava omáčky (cca 4 minúty)
Kyslú smotanu ochutíme trstinovým cukrom a semiačkami z vanilkového struku, dobre všetko rozmiešame.
Príprava sliviek (cca 10 minút)
Mrazené slivky necháme pozvoľna rozmraziť. Do panvice dáme cukor a na miernom teple(ohni) pripravíme svetlý karamel. Potom ho zalejeme trochou vody, pridáme badyán a rozvaríme. Do teplého karamelu pridáme rozmrazené slivky, ochutíme slivovicou a necháme marinovať. Medzitým si pripravíme vyprážané nočky.
Príprava nočkov (cca 20 minút)
V miske zmiešame tvaroh, múku, vajcia, mlieko, prášok do pečiva, tuzemák, prepláchnuté hrozienka a vymiešame všetko do hladkého cesta. Do hrnca nalejeme olej a zahrejeme asi na 160 °C. Čajovou lyžičkou ukrajujeme cesto a vkladáme do oleja. Správnu teplotu oleja si vyzkúšame najprv na jednom kúsku. Noček sa musí vyprážať pomaly. Vo vnútri musí byť prepečený, na povrchu má nahnedlú farbu. Rovnakým spôsobom vypražíme celú dávku. Vypražené nočky necháme odkvapkať na papierovej utierke a potom ich obalíme v škoricovom cukri.
Servírovanie
Na tanier lyžicou vytvarujeme slzu z kyslej smotany, ku ktorej priložíme vyprážané nočky a marinované slivky. Dezert doplníme medovkou.