Zemiakové knedličky plnené údeným mäsom
Ingrediencie
Zemiaky (varný typ B) | 1300g | |
---|---|---|
Jemná krupica | 330g | |
Vajcia | 3ks | |
Soľ | 25g | |
údené pliecko | 800g | |
Cibuľa | 300g | |
Bravčová masť škvarená | 150g | |
Cukor krupica | 20g | |
Slnečnicový olej ARO | 200ml |
10
Príprava náplne:
1. Na tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme na kocky nakrájané údené mäso, cesnak, soľ a čierne mleté korenie. Cibuľku s mäsom opečieme a necháme vychladnúť.
Príprava knedlí:
1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a ešte teplé ich olúpeme. Po vychladnutí ich nastrúhame do misy na jemnom strúhadle s ostrými očkami.
2. Na nastrúhané zemiaky nasypeme detskú krupičku, prstami roztlačíme hrudky zemiakov a zľahka ich premiesime s múkou tak, aby boli sypké. Potom pridáme vajcia, soľ a všetko premiešame.
3. Suroviny postupne spracujeme na pevné cesto, z ktorého potom vyvaľkáme valček – knedličku s priemerom cca 6 cm. Valček potom nakrájame na rovnomerné diely.
4. Do nakrájaných plátkov cesta urobíme rukou jamku a vložíme do nej pripravenú náplň. Náplň dôkladne uzavrieme do tvaru okrúhlej knedličky.
5. Knedličky varíme najlepšie v pare asi 15 minút (môžeme ich ale uvariť taktiež vo vode).
Kyslá kapusta a cibuľa:
1. Kyslú kapustu preložíme do cedidla a necháme odkvapkať. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a na tuku ju orestujeme dosklovita. Pridáme kapustu, soľ, cukor a prehrejeme.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska a pozvoľna usmažíme v oleji dozlatista. Podberákom ju vyberieme a preložíme na papierovú utierku.
Tip:
Servírovanie:
1. Naparené knedličky vložíme na nahriaty tanier s porciou ohriatej kapusty. Knedličky polejeme rozpusteným tukom a posypeme smaženou cibuľkou.